De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
20 ani de la admiterea în legalitate a Mitropoliei Basarabiei de către statul Republica Moldova
Sâmbătă, 30 iulie 2022, Preasfințitul Părinte Antonie, Episcop de Bălţi, a oficiat, împreună cu un sobor de preoţi, un Te Deum de mulţumire la Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi mama sa, Elena” din satul Corlăteni, raionul Râşcani, păstorită de părintele paroh Valeriu Ursu, informează Biroul de presă al eparhiei.
Rugăciunea a fost înălţată către Bunul Dumnezeu cu ocazia împlinirii a 20 ani de la admiterea în legalitate de către statul Republica Moldova, în 2002, a Mitropoliei Basarabiei.
În cuvântul de învățătură, ierarhul a vorbit despre perioada de zece ani (1992-2002) când Mitropolia Basarabiei a fost ținută forțat în afara legii, fiind în același timp persecutată de autorităţile de stat ale Republicii Moldova şi de reprezentanţii locali ai Patriarhiei Ruse, despre lupta clericilor şi a credincioşilor Mitropoliei Basarabiei pentru drepturile lor, despre faptul că Mitropolia Basarabiei a fost nevoită să se judece cu statul, ajungând până la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului de la Strasbourg (unde Mitropolia Basarabiei s‑a judecat cu statul R. Moldova şi cu Mitropolia Moldovei, structura locală a Patriarhiei Moscovei), și despre binecuvântata zi de 30 iulie 2002, ziua în care adevărul a învins și guvernul comunist Tarlev a fost nevoit, împotriva voinței lui, să înregistreze Mitropolia canonică a acestui pământ - Mitropolia Basarabiei.
Preasfinția Sa a mai menționat că datorită Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit şi Exarh Petru și clericilor care l‑au urmat, dar și numărului mare de credincioși care au susținut Mitropolia Basarabiei s‑a reușit să se facă dreptate sub raport eclesiastic în acest spațiu. De asemenea, a amintit și de aportul determinant al avocatului Vlad Cubreacov la biruința Mitropoliei Basarabiei.
Ierarhul a mulțumit tuturor clericilor din cadrul Episcopiei de Bălți pentru jertfa, implicarea și susținerea activităților episcopiei, aducând mulțumiri și credincioșilor care au fost și sunt aproape de Episcopia de Bălți.
Părintele Valeriu Cernei, vicarul administrativ al Episcopiei de Bălți, i‑a dăruit Preasfințitului Părinte Antonie un buchet de flori și a amintit că și Preasfinția Sa, în calitate de mirean, a fost implicat în lupta pentru dobândirea drepturilor Mitropoliei Basarabiei. Ierarhul a mulțumit pentru flori și a menționat că părintele Valeriu este primul slujitor al Mitropoliei Basarabiei (fiind hirotonit după reactivarea mitropoliei), fiind nevoit să îndure mult pentru ca adevărul, în cele din urmă, să triumfe. De asemenea, a mai menționat că „aceste flori sunt florile tuturor clericilor şi credincioşilor Mitropoliei Basarabiei, care au luptat pentru ca Mitropolia Basarabiei să‑și dobândească drepturile sale”.