De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
25 de ani de la Memorialul Revoluţiei din Timişoara
În miercurea luminată a avut loc, la sediul „Memorialului Revoluţiei 16-22 decembrie 1989” din Timişoara, şedinţa anuală de prezentare a activităţii acestei instituţii, derulată în anul trecut. La eveniment au fost prezenţi IPS Ioan, Mitropolitul Banatului, clerici din cadrul Arhiepiscopiei Timişoarei, primarul oraşului Timişoara, Nicolae Robu, revoluţionari, membri ai Memorialului, oameni de cultură şi de artă din oraşul de pe Bega.
Şedinţa a fost condusă de Traian Orban, preşedintele „Memorialului Revoluţiei”, care a prezentat activitatea instituţiei, evenimentele, diferitele lansări de carte, expoziţiile itinerante menite să popularizeze mesajul pe care Memorialul doreşte să-l împărtăşească cetăţenilor. De asemenea, a fost amintit faptul că Mitropolitul Nicolae Corneanu a fost membru fondator al „Memorialului Revoluţiei”, iar prezenţa Înaltpreasfinţiei Sale Ioan Selejan vine să confirme activitatea de susţinere a instituţiei. Cu acest prilej, înaltului nostru ierarh i-a fost conferit titlul de membru de onoare al Memorialului.
„Un tezaur de mare preţ”
După prezentarea dării de seamă, au urmat luări de cuvânt din partea invitaţilor, şirul acestora fiind deschis de către Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Ioan, care a venit cu câteva sugestii privind o mai bună desfăşurare a activităţii de promovare a Memorialului. De pildă, Înaltpreasfinţia Sa a propus implicarea studenţilor timişoreni în campanii de strângere de mărturii de la cetăţenii oraşului care au trăit evenimentele din decembrie 1989, precum şi implicarea municipalităţii în acordarea unei cinstiri aparte spaţiului dintre Catedrala Mitropolitană şi Opera Română, centrul Revoluţiei din â89, stropit de sângele sutelor de eroi, un adevărat „pridvor al Catedralei”.
„În acest Memorial, în această clădire, se păstrează lacrimile şi o parte din sângele celor care au căzut pe treptele Catedralei din Timişoara şi în Piaţa Operei. Este unul din tezaurele de mare preţ pe care le are Timişoara. Acest memorial este o candelă care nu s-a stins de la revoluţie şi până astăzi. Este important să se prezinte tinerei generaţii de sub ce «clopot roşu» s-a evadat în decembrie 1989. Aşa cum s-au întâmplat atâtea necazuri în istoria Europei şi peste multe din acele dureri s-a aşternut colbul vremii şi al uitării, ar fi bine ca la Timişoara să se continue activitatea de cercetare şi de evaluare a datelor despre Revoluţia din decembrie 1989, când Timişoara a rămas o vreme fără de ţară, dar nici o clipă fără Dumnezeu”, a precizat IPS Ioan.
Un rol important în desfăşurarea activităţii Memorialului Revoluţiei l-a avut şi implicarea Arhiepiscopiei Timişoarei în această misiune pe care instituţia şi-o asumă de 25 de ani. „Sunt 25 de ani de la înfiinţarea Asociaţiei «Memorialul Revoluţiei 20-22 decembrie 1989 din Timişoara» şi cu multă bucurie precizez că în aceşti 25 de ani nu au fost momente importante din viaţa acesteia la care să nu participe şi Arhiepiscopia Timişoarei. Mai întâi prin faptul că vrednicul de pomenire Mitropolit Nicolae Corneanu a fost membru fondator al «Memorialului Revoluţiei», subsemnatul face parte din conducerea Memorialului, iar în acest sfert de secol foarte multe activităţi care s-au derulat fie în spaţiul vechi de pe strada Emanuil Ungurianu, fie în noua locaţie au fost susţinute spiritual şi mai ales material şi financiar de către Centrul nostru eparhial, fapt menţionat de altfel şi în raportul de activitate prezentat astăzi de către preşedintele Asociaţiei «Memorialul Revoluţiei», domnul dr. Traian Orban”, a menţionat pr. Ionel Popescu, vicar eparhial.