În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
80 de ani de la trecerea la viața veșnică a reginei Maria
Miercuri, 18 iulie, s-au împlinit 80 de ani de la trecerea la viața veșnică a reginei Maria. La Catedrala Patriarhală, după săvârșirea Sfintei Liturghii, PS Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat slujba Parastasului. În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a evidențiat aspecte ale vieții și faptelor incontestabile ale reginei Maria, „personalitate emblematică a istoriei noastre naționale de la începutul secolului XX, model de eroism, demnitate, muncă stăruitoare și de fidelitate față de poporul român”.
Preasfinţia Sa a mai reliefat rolul reginei Maria în timpul Primului Război Mondial, care a dezvoltat un serviciu de ambulanță în spatele liniilor de război, fapt ce i-a adus supranumele de „Regina-soldat” și „Mama răniţilor”. De asemenea, regina Maria a avut o importantă contribuție la Conferinţa de Pace de la Paris, unde a pledat pentru recunoaşterea Marii Uniri.
„Mulți istorici afirmă că, dacă nu ar fi fost regina Maria, iar Pacea de la Buftea s-ar fi încheiat prin semnarea ei de către regele Ferdinand I, totul ar fi fost pierdut. De aceea, ea este socotită printre eroii cei mai importanți ai Primului Război Mondial și printre făuritorii cei mai importanți ai Marii Uniri din 1918. Regina Maria a arătat o mare dragoste față de țara noastră și poporul nostru, deși ea a fost prin naștere străină de neamul nostru”, a spus PS Părinte Episcop Varlaam Ploieșteanul.