În ziua praznicului Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, credincioșii Bisericii „Sfântul Nicolae”‑Ghica, paraclis universitar din București, au trăit un moment de mare bucurie
A început Masterclassul Internațional de Cânt Bizantin de la Iași, ediția a XVII‑a
În perioada 15‑19 iulie are loc la Iași, pentru a XVII‑a oară, Masterclassul Internațional de Cânt Bizantin. Deschiderea oficială a evenimentului a avut loc în dimineața zilei de 15 iulie, în Sala „Iustin Moisescu” a Ansamblului Mitropolitan Iași, în prezența invitaților, a organizatorilor, precum și a participanților aflați atât în sală, cât și online. Ediția din acest an abordează o temă de interes: Cântarea psaltică în parohie. Raportul dintre strane și credincioși în participarea la slujbe.
Cel mai mare eveniment dedicat studiului și interpretării muzicii psaltice este organizat de Asociația Culturală „Byzantion”, de Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, Facultatea de Interpretare, Compoziție și Studii Muzicale Teoretice, de Mitropolia Moldovei și Bucovinei și de Primăria Municipiului Iași, în parteneriat cu Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților.
La festivitatea de deschidere au fost prezenți părintele vicar administrativ Marian Timofte, care a transmis mesajul de binecuvântare al Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofa, prof. univ. dr. Laura Vasiliu și conf. univ. dr. Zamfira Dănilă din partea Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași, monahul Filotheu Bălan de la Mănăstirea Petru Vodă, invitatul special al acestei ediții - protopsaltul Dimos Papatzalakis din Tesalonic, din Mitropolia de Neapolis, și tenorul Călin Brătescu.
„Purtăm pe umeri desaga grea de atâta dragoste și implicare a multor persoane care au ajutat acest eveniment, cea a părintelui arhimandrit Iustin Pârvu, dar și desaga grea de atâta dedicare și râvnă a marelui dascăl Lykourgos Angelopoulos, ctitorul acestei mișcări. Lui îi datorăm începutul aventurării noastre prin căutările pline de entuziasm și râvnă, spre descoperirea tainelor acestei arte. Un fiu al îngerului ce și‑a afierosit întreaga viață frumosului prin arta psaltică, maestrul Lykourgos a fost cel care, cu mult altruism, a chemat la Iași pe cei mai buni colaboratori ai lui, a chemat cele mai mari nume ale interpretării și muzicologiei bizantine. Lui îi datorăm venirea unor personalități precum Maria Alexandru, Georgios Konstantinou, Ioannis Chasanidis, Christos Tsiamoulis, Dimitrios Galanis și mulți, mulți alții. Tot lui îi datorează Corul «Byzantion» întreg debutul concertistic în marile festivaluri ale Europei, unde bunul nostru dascăl ne recomanda cu încredere oricărui director de festival. Pentru latura umană, mai presus de cea muzicală, Lykourgos a rămas în memoria unui număr impresionant de ucenici și apropiați ca imaginea dascălului iubitor. […] Misiunea lui pe pământ avea să continue prin ucenicii săi, iar pentru noi a rânduit un alt dascăl ce ne‑a ridicat spiritul spre popasuri mai înalte, făcându‑ne să ridicăm privirea spre culmile duhovnicești spre care trebuie să tindă cugetul oricărui psalt. Nedorind să vorbească, preferând mai degrabă tăcerea și puterea ei de expresie, maestrul Panagiotis Neochoritis reprezintă vreme de mai bine de nouă popasuri pe cărarea căutărilor noastre o făclie aprinsă ce ne‑a luminat spre multe și adânci înțelegeri. […] Și dacă în muzica psaltică, precum în monahism, ascultarea se numește ucenicie și performanța se atinge prin statornicie, avem șansa să‑l cunoaștem pe protopsaltul Dimos Papatzalakis, cel care a dat vreme de 10 ani răspunsurile din strana stângă domnului Panagiotis Neochoritis, în calitate de lampadar. […] De data aceasta, cărările ne deschid peisaje noi ce așteaptă a fi explorate. Pornim la drum!”, a transmis în cuvântul său de bun‑venit lect. dr. Adrian Sîrbu, directorul artistic al Masterclassului de la Iași.
Totodată, organizatorii au oficiat și un parastas pentru părintele arhimandrit Iustin Pârvu și pentru arhon protopsaltul Lykourgos Angelopoulos, cei care i‑au îndrumat de‑a lungul timpului pe membrii Corului academic „Byzantion”.
Lansare de carte la Masterclass
În continuare, monahul Filotheu Bălan a lansat ediția a doua a Triodului Paisian, apărută la Editura Sofia din București. Cartea include patru volume: Triodul până la Duminica Floriilor, Liturghiile Postului Mare, Acatistul Bunei Vestiri și Săptămâna Pătimirilor, fiind o lucrare amplă, de peste 2.000 de pagini. Prezentarea părintelui Filotheu a urmărit genealogia acestui proiect - împlinirea unui vis - legată de descoperirea, de către prof. dr. Vasile Vasile, a manuscrisului Triodului autograf al Cuviosului Visarion Ieromonahul de la Neamţ, aflat la Mănăstirea Ciolanu, de manuscrisul autograf al Cuviosului Calinic Ieromonahul de la Mănăstirea Neamţ, primit de părintele Iustin Pârvu de la o credincioasă din Fălticeni, și de câteva zeci de manuscrise din mănăstirile Neamţ, Secu şi Văratec. Această ediție include compoziții inedite precum Irmoase pentru aproape fiecare duminică a Postului Mare, Stihiri la Duminica Sfintei Cruci din Stihirarul lui Panaiot Hrysaf, traduse de Macarie Ieromonahul, 30 de variante de „Cu noi este Dumnezeu”, cu patru stihologii diferite, „Doamne al Puterilor” de Sf. Macarie şi de Petru din Peloponnes, Alliluia pentru utreniile Postului Mare, pe cele 8 glasuri din Papadichie (H.H.), și altele.
A urmat prezentarea prof. dr. Alexander Lingas, intitulată „Cântarea liturgică în comunitățile creștine urbane în Antichitatea târzie”, care s‑a concentrat pe forma și funcția liturgică în Ritul Vechi al Marii Biserici „Sfânta Sofia” (numit Ekklesiastikos). De asemenea, cele două cursuri practice de tehnică de cânt, ținute de tenorul Călin Brătescu, au pledat pentru întoarcerea la naturalețea cu care vorbim, atunci când cântăm. La cursul practic de interpretare psaltică, ținut de protopsaltul Dimos Papatzalakis, s‑a pornit de la paralaghie, ca prim pas, obligatoriu, în abordarea unei partituri, indiferent de nivelul la care a ajuns un psalt. Domnia sa a pus accent pe lucrarea minții, care nu trebuie să devieze de la direcția pe care trebuie să o ținem, pe tempo, tactare, accente.
Concert la Catedrala Mitropolitană din Iași
Joi, 18 iulie, de la ora 19:00, în catedrala din Iaşi, va avea loc Concertul de muzică bizantină „În biserica slavei Tale în cer a sta ni se pare”, eveniment la care va participa şi Preasfinţitul Părinte Nichifor Botoşăneanul, iar vineri, 19 iulie, de la ora 16:00, se va oficia slujba Vecerniei cu Litia în cinstea Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul. Participă protopsaltul Dimos Papatzalakis, cursanții acestei ediții și Corul academic „Byzantion”.
Detalii despre evenimentul din acest an pot fi aflate pe site‑ul byzantion.ro.