La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
A trecut la cele veşnice părintele Nicodim Dimulescu, proinstarețul Mănăstirii Crasna
Citește și: O viață închinată slujirii lui Dumnezeu ‑ Părintele arhimandrit Nicodim Dimulescu (1935‑2022) -
A trecut la Domnul, în dimineaţa Sâmbetei lui Lazăr, 16 aprilie 2022, părintele arhimandrit Nicodim Dimulescu, proinstarețul Mănăstirii Crasna din judeţul Prahova, la aproape 87 de ani.
Înmormântarea părintelui Nicodim va avea loc în Sfânta şi Marea Marţi, 19 aprilie 2022, ora 11:00. După cum ne-a declarat părintele protosinghel Maxim Culic, stareţul mănăstirii, delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la slujba Înmormântării este PS Galaction, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului, Preasfinţia Sa fiind fiu duhovnicesc al Crasnei.
„L-am cunoscut pe părintele Nicodim în anul 2008, când am venit ca frate în Mănăstirea Crasna. L-am îndrăgit de la început pentru bunătatea Sfinţiei Sale. Era un foarte bun comunicator, de aceea şi aduna mulţimi de oameni pe care îi primea mereu cu duhul blândeţii. Chiar şi în suferinţă, uşa chiliei Sfinţiei Sale a rămas deschisă. Îi asculta pe toţi, îi sfătuia, le citea rugăciuni”, ne-a mărturisit părintele stareţ Maxim Culic.
Părintele Arhimandrit Nicodim Dimulescu s-a născut în localitatea Cărpeniş, din judeţul Argeş, în data de 11 mai 1935. Vocaţia sa monahală s-a remarcat încă de la vârsta de 13 ani, când a intrat în obştea Mănăstirii Râmeţ din judeţul Alba, unde a vieţuit vreme de un an, stabilindu-se apoi la Mănăstirea Slănic din judeţul Argeş, unde avea să se formeze duhovniceşte şi să primească îngerescul chip monahal, iar mai apoi darul preoţiei.
Anul 1967 a marcat un moment misionar deosebit în viaţa cuvioşiei sale. Cu binecuvântarea şi prin grija vrednicului de pomenire Patriarh Justinian, părintele Nicodim şi alţi părinţi de la Mănăstirea Slănic au fost trimişi să readucă la viaţă Schitul Crasna, care se afla la acea vreme fără călugări şi într-o stare avansată de degradare.
În toamna anului 1999, vrednicul de pomenire Patriarh Teoctist a încredinţat părintelui arhimandrit Nicodim Dimulescu ascultarea de stareţ al Mănăstirii Crasna, pe care a îndeplinit-o cu râvnă şi dăruire.
În timpul stăreţiei sale, Mănăstirea Crasna a cunoscut o adevărată înflorire, atât din punct de vedere edilitar, cât şi prin intensificarea vieţii duhovniceşti, la care se adaugă şi o frumoasă lucrare filantropică.
Amintim câteva dintre lucrările realizate în această mănăstire cu ajutorul lui Dumnezeu şi sub directa supraveghere şi coordonare a părintelui Nicodim: restaurarea bisericii mari cu hramul Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, construirea unei biserici noi cu hramul Acoperământul Maicii Domnului, construirea unui paraclis închinat Sfinţilor Români, a unui Altar de vară cu hramul Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul, construirea a două corpuri de chilii în care locuiesc majoritatea vieţuitorilor mănăstirii, construirea unui arhondaric pentru cazarea pelerinilor şi a unei trapeze de 300 de locuri, consolidarea şi reamenajarea clopotniţei, dar şi multe alte lucrări în gospodăria mănăstirii.
Pe lângă activităţile administrativ-gospodăreşti, părintele arhimandrit Nicodim Dimulescu s-a implicat în formarea duhovnicească şi teologică a unor monahi şi tineri, susţinându-i să studieze în vestite şcoli teologice din ţară şi străinătate, unii dintre ei devenind slujitori vrednici ai Bisericii noastre, ca stareţi şi preoţi, dar şi ierarhi, şase dintre membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române fiind fii duhovniceşti ai Mănăstirii Crasna.
De-a lungul anilor, părintele Nicodim Dimulescu a lucrat cu timp şi fără timp în folosul Bisericii, iar meritele sale nu au fost trecute cu vederea. Astfel, a primit rangul de protosinghel şi rangul de arhimandrit, precum şi Crucea Patriarhală din partea vrednicului de pomenire Patriarh Teoctist şi Ordinul Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena din partea Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în anul 2010.
În urma unor probleme de sănătate, părintele arhimandrit Nicodim Dimulescu s-a retras din ascultarea de stareţ al Mănăstirii Crasna, în anul 2010, dedicându-se în această perioadă mai mult rugăciunii şi îndrumării duhovniceşti a pelerinilor care vin la Mănăstirea Crasna.
Ca semn de recunoaştere a întregii activităţi desfăşurate spre slava lui Dumnezeu şi slujirii aproapelui, părintelui Nicodim Dimulescu i-a fost conferită, în anul 2015, de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, Crucea Patriarhală, cea mai înaltă distincţie a Patriarhiei Române, la împlinirea venerabilei vârste de 80 de ani.