În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Acțiune de prevenție și depistare a cancerului de col uterin la Chitila
Voluntarii Paraclisului Catedralei Naționale au desfășurat sâmbătă, 4 februarie, o nouă activitate în cadrul campaniei de prevenire și depistare a cancerului de col uterin. Acțiunea organizată la Centrul Medical din orașul ilfovean Chitila a reprezentat borna cu numărul 30 din cadrul campaniei, prilej cu care 60 de femei au beneficiat gratuit de testul Babeș-Papanicolau și de un control primar la sân. Investigațiile au fost efectuate de medicii de la Institutul Oncologic din București.
Dănuț Prună, coordonatorul voluntarilor bucureșteni, a vorbit despre cea mai recentă activitate de binefacere: „Această acțiune a fost prima desfășurată în anul 2023 în cadrul campaniei de prevenire și depistare a cancerului de col uterin și de sân. 60 de femei au beneficiat de testul Babeș-Papanicolau și de un examen clinic mamar, în urma cărora medicii specialiști au identificat diverse probleme, fapt care subliniază, încă o dată, cât de important este să ne verificăm periodic starea de sănătate, mai ales pentru descoperirea leziunilor incipiente, tratabile, sau chiar a unui cancer incipient. Acesta, depistat din timp, poate fi mai ușor de tratat. De aceea, încurajăm femeile să se prezinte la programele de screening ale Ministerului Sănătății. De la începutul acestei campanii, aproximativ 70-80 de femei și-au depistat afecțiuni oncologice, un număr foarte mare raportat la numărul persoanelor care s-au prezentat la aceste investigații”.
Medicul Virgiliu-Mihail Prunoiu, coordonatorul programului de screening pentru cancerul de col uterin, a precizat: „A fost o activitate binevenită după anii de pandemie pentru care noi, medicii de la Institutul Oncologic, împreună cu voluntarii de la Patriarhia Română ne-am mobilizat pentru a începe o nouă acțiune de screening în cadrul acestui program național al Ministerului Sănătății. În anii premergători pandemiei, am depistat femei care aveau probleme de sănătate, cancer de sân sau de col uterin și, ținând cont de faptul că multe dintre acestea nu s-au prezentat la medic în anii ce au urmat, putem să tragem din nou un semnal de alarmă și să le ajutăm în depistarea cancerului sau leziunilor precursoare acestei boli”.
În România, în fiecare an se înregistrează 4.000 de cazuri noi de cancer de col uterin și 2.000 de decese cauzate de această boală. Din totalul cancerelor de col uterin diagnosticate anual în Europa, 7,5% provin din România. Numărul femeilor care au beneficiat de serviciile acestei campanii a ajuns, din ianuarie 2018 și până în prezent, la 1.000.