De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Activitate culturală a femeilor ortodoxe la Alba Iulia
În contextul comemorării a 100 de ani de la Primul Război Mondial, Societatea Femeilor Ortodoxe din Arhiepiscopia Alba Iuliei a organizat joi, 28 mai, evenimentul cu tema „Misiunea femeilor ortodoxe în timpul războiului“. Întâlnirea, la care au participat 64 de persoane, s-a dorit a fi o comemorare locală a Primului Război Mondial, comemorare ce se desfăşoară la nivel european pe parcursul a patru ani, respectiv între 2014-2018.
Biserica Ortodoxă Română, prin diferite structuri de misiune, a fost mereu prezentă în viaţa credincioşilor ei, pe care i-a slujit în mod constant, în diferite situaţii. Perioadele de război, ce au provocat major cele mai multe ţări europene şi nu numai, au reprezentat contextul în care nenumăraţi semeni ai ostaşilor români, implicaţi direct în ororile războiului, au încercat să îi încurajeze sau să le aline durerile. În nenumărate spitale de campanie şi în spitalele oraşelor româneşti, femeile creştine au fost alături de cei în nevoi, administrând medicamente, mângâind sufleteşte şi dăruind din preaplinul inimii atenţie şi ajutor pentru cei răniţi în război şi aflaţi în suferinţe. Elogiul acelor vremuri a fost făcut, în prima parte a întâlnirii, de cercetătoarea Ionela Simona Mircea, de la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, şi de profesoara Daniela Cetean de la Colegiul Naţional „Horea Cloşca şi Crişan“. Ionela Simona Mircea a susţinut prelegerea „Regina Maria“, în care a evocat personalitatea strălucitei regine a României şi felul exemplar în care s-a implicat în alinarea suferinţelor soldaţilor români de pe front, precum şi viaţa poporului român, acţiunile ei inspirând mii de femei care i-au urmat exemplul. Ionela Cetean a prezentat un material cu titlul „Escadrila Albă“, în care a evocat activitatea unei unităţi româneşti de avioane sanitare pilotate de femei, care a activat în perioada celui de-al Doilea Război Mondial. În acea perioadă, România a fost singura ţară din lume ce dispunea de o asemenea escadrilă.
Mărturii despre ororile războiului
În cea de a doua parte a întâlnirii au fost invitate persoane vârstnice, femei şi bărbaţi, care au trăit ororile războiului. Cel mai emoţionant moment a fost oferit de Gheorghe Gofton, în vârstă de 98 de ani, care a împărtăşit, cu o vitalitate impresionantă, amintiri tulburătoare precum şi fragmente din jurnalul personal al acelor vremuri, pe care îl păstrează până acum, şi poezii scrise de dânsul în timpul războiului. În încheiere, un grup de elevi de la Colegiul Naţional „Horea Cloşca şi Crişan“ au recitat poezii scrise în timpul Primului Război Mondial, iar 15 doamne, văduve ale veteranilor de război, au primit pachete cu alimente. Toţi participanţii au fost invitaţi apoi la hotelul „Hermes“ din Alba Iulia, la o seară de socializare, susţinută de organizatori cu un bufet suedez. Prin aceste acţiuni ale Societăţii Femeilor Ortodoxe din Arhiepiscopia Alba Iuliei se doreşte readucerea în sufletele contemporanilor a stării de spirit din anumite perioade istorice ale ţării noastre, dar şi devotamentul slujirii semenilor în numele iubirii creştine, provocând sensibilitate şi preţuire pentru toţi oamenii, emulaţie pentru a ne implica mai mult în viaţa societăţii şi speranţă într-un viitor mai bun, cu oameni mai buni.