În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Activităţi educative şi catehetice la Slimnic
Centrul pentru copii și tineri „Sfinții Timotei și Mavra” al Parohiei Slimnic I, judeţul Sibiu, a găzduit în perioada 1-15 august un program de activităţi educative şi catehetice pentru copiii și tinerii din parohie şi pentru cei aflați la bunici în vacanță.
La activităţile organizate de Parohia Slimnic 1, prin preotul paroh George Cosmin Piț și prof. Vera Piț, au participat copii cu vârsta între 7 și 14 ani, cei mai mulţi fiind parte a unui grup parohial deja format, astfel încât 25-30 de copii au frecventat zilnic centrul.
„Una dintre tematici a fost «Călătorie imaginară prin Franța», în care copiii au fost familiarizați cu expresii şi cuvinte în limba franceză, harta Franţei, cântece și jocuri tradiţionale franțuzești. Comuna Slimnic este înfrățită cu o comunitate din Bretania numită Paće, de lângă Rennes. (…) Doamna Catherine Sinquin și Asociația Paće - Slimnic au fost parte a susținerii activităților de la Centrul parohial”, ne-a spus pr. George Cosmin Piţ.
Zilnic, copiii au participat la jocuri interactive, în curtea casei parohiale Slimnic și în curtea cetății medievale, aflată în apropiere, şi au învăţat pricesne și cântece închinate Sfintei Fecioare Maria, pe care le-au cântat în fiecare seară, la finalul Paraclisului Maicii Domnului, precum și la înconjurarea bisericii parohiale. Copiilor li s-a explicat semnificația prescurii, fiind catehizaţi în Taina Sfintei Liturghii.
„Copiii s-au spovedit și s-au împărtășit la Sfânta Liturghie din Postul Adormirii Maicii Domnului. Una din zile a cuprins și o cateheză despre viața Sfintei Cuvioase Parascheva, hramul bisericii din Slimnic”, a mai spus pr. George Cosmin Piţ.
Timp de patru zile, pictoriţa Săftica Mustaţă i-a îndrumat pe copii să picteze icoane pe sticlă.
De asemenea, copiii au făcut o excursie la Muzeul de icoane pe sticlă din Sibiel, la Muzeul Civilizației Populare „Astra” și la Grădina Zoologică din Sibiu.
„Domnul Radu Popa, originar din Sibiu, ne-a găzduit la prânz în curtea casei sale”, a mai spus pr. George Cosmin Piţ. Părinții copiilor s-au implicat în organizarea activităţilor, iar în cele 14 zile toți au primit sendvișuri, pizza, gustări, sucuri și apă. La slujbele de la biserică, îmbrăcați în haine populare românești, copiii au cântat pricesnele pe care le-au învățat în timpul postului, a mai povestit pr. George Cosmin Piţ.