Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Adolescenţii, chemaţi să lupte împotriva drogurilor
Un focus grup iniţiat de organizaţia "Salvaţi Copiii" România în şcolile şi liceele bucureştene a scos în evidenţă o stare de fapt alarmantă: adolescenţii au acces liber la substanţele etnobotanice, atât pe stradă, cât şi în mediul on-line. Elevii ieşeni pot contribui la crearea de sloganuri pozitive participând la proiectul "Mesajul meu antidrog", care va fi lansat astăzi la Iaşi.
Organizaţia "Salvaţi Copiii" România trage un semnal de alarmă asupra consumului de substanţe etnobotanice, devenit un fenomen social, larg răspândit în rândul adolescenţilor, cu repercusiuni extrem de severe asupra sănătăţii fizice şi psihice a acestora, şi solicită Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) să blocheze accesul la site-urile care promovează şi comercializează plante/substanţe cu conţinut halucinogen. De asemenea, propune şi crearea unui cadru legislativ coerent şi coercitiv, prin care punerea în vânzare a acestor substanţe, generic denumite etnobotanice, să fie eradicată.
Potrivit concluziilor unui focus grup realizat de organizaţie, consumul de etnobotanice a devenit o practică uzuală a liceenilor, un obicei al fiecărei petreceri la care merg adolescenţii, aceste substanţe fiind uşor de procurat, accesibile în apropierea şcolilor şi chiar pe reţelele de socializare frecventate de adolescenţi. "Mai grav este că, deşi se vorbeşte mult despre efectele dezastruoase ale consumului, care poate cauza chiar şi decesul, tinerii, părinţii şi chiar profesorii ignoră semnalele de alarmă şi tolerează un fenomen echivalent cu distrugerea sănătăţii celui care consumă", susţine, într-un comunicat, "Salvaţi Copiii" România.
Astăzi se lansează "Mesajul meu antidrog"
Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Iaşi, cu sprijinul Diverta şi în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi, Direcţia Judeţeană de Tineret şi Sport Iaşi şi Fundaţia pentru Sănătatea Familiei şi a Comunităţii, lansează astăzi, la complexul comercial Moldova Mall, a VIII -a ediţie a proiectului naţional "Mesajul meu antidrog". "Prin secţiunile propuse, încercăm să oferim elevilor posibilitatea de a contribui la crearea unor mesaje pozitive în favoarea unei vieţi sănătoase, fără droguri", declară, într-un comunicat, Irina Hazincop de la Centrul Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog.
Secţiunile introduse în competiţia naţională de anul acesta sunt pagină web, film de scurt metraj, fotografie digitală, sloganuri pentru campanii antidrog, sport, pictură - desen şi proiecte de petrecere a timpului liber ca alternativă la consumul de droguri. De asemenea, având în vedere amploarea fenomenului consumului de substanţe noi, cu proprietăţi psihoactive, în ediţia a VIII-a a concursului a fost inclusă secţiunea de creaţie audio-video destinată exclusiv prevenirii consumului acestui tip de substanţe.