De sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în biserică, joi, 21 noiembrie, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a slujit la hramul Mănăstirii Peștera din
Adunarea Generală a Federației Filantropia la Timișoara
La centrul de conferințe din proximitatea Centrului eparhial al Arhiepiscopiei Timișoarei din capitala Banatului au avut loc în perioada 16-18 octombrie Adunarea Generală a Federației Filantropia și întrunirea anuală a consilierilor eparhiali ai sectoarelor social-filantropice din eparhiile Patriarhiei Române.
Întâlnirea a debutat cu slujba de Te Deum oficiată de un sobor de clerici condus de părintele Ciprian Ion Ioniță, consilier patriarhal la Sectorul social-filantropic al Patriarhiei Române și președintele Federației Filantropia. Au urmat lucrările Adunării Generale a federației.
„Anul acesta este deosebit pentru că finalizăm un proiect pe care Federația Filantropia l-a implementat, un plan de dezvoltare organizațională, unde atât Federația Finantropia, cât și cinci membri au primit informații de dezvoltare organizațională și de planificare strategică. Federația Frantropia, la nivel central, are acum o nouă strategie pe următorii patru sau cinci ani, depinde de obiectivele operaționale pe care o să le implementăm și realizăm. Avem trei obiective strategice, unul pe partea de identitate, un altul pe partea de servicii sociale, iar celălalt pe sustenabilitate. Încercăm în cadrul primului obiectiv să elaborăm un cod etic al Federației Filantropia. Este o noutate, pentru că până acum nu am avut așa ceva și vrem să implementăm acest cod etic atât la nivelul Federației Filntropia, cât și la nivelul membrilor. De aceea întâlnirea din zilele acestea este o întâlnire mai mult lucrativă. O plusvaloare față de celelalte întâlniri este și aceea că la Timișoara am încercat să-i aducem și pe consilierii sociali care nu sunt în Federația Filantropia, evident, de la începutul existenței sale”, a spus părintele consilier patriarhal Ciprian Ion Ioniță, președintele Federației Filantropia.
A urmat conferința „Spiritualitate și filantropie în Banatul multietnic și multiconfesional” susținută de către părintele conf. dr. Constantin Jinga, de la Facultatea de Litere, Istorie și Teologie din cadrul Universității de Vest din Timișoara.
Au fost prezentate strategia Federației Filantropia dezvoltată în cadrul proiectului CRESC și propunerea unui set de principii, precum și direcțiile strategice din cadrul proiectului.
Fundația Bucuria Ajutorul-Urlați a Arhiepiscopiei Bucureștilor a fost primită ca membru în Federația Filantropia a Patriarhiei Române.
Consilierii eparhiali ai sectoarelor social-filantropice din eparhiile Patriarhiei Române au poposit, cu această ocazie, la Muzeul de Artă din Timișoara și au făcut vizite de studiu la Vicariatul sârbesc și la Centrul de zi pentru copii „Antimis” din Timișoara.
Miercuri, 18 octombrie, la Centrul eparhial al Arhiepiscopiei Timișoarei, a avut loc întâlnirea anuală a consilierilor sociali-filantropici și misionari din eparhiile Patriahiei Române. Şedința a fost coordonată de părintele consilier patriarhal Ciprian Ion Ioniță, iar pe ordinea de zi au fost prezentări ale activităților social-filantropice desfășurate în cadrul fiecărei eparhii, de la ultima întâlnire până în prezent. S-au generat discuții punctuale, în legătură cu dificultățile cu care se confruntă anumite eparhii. Au fost prezentate și planurile operaționale pentru anul 2024, cu activitățile generice în contextul anului omagial dedicat pastorației bolnavilor. Programul social- filantropic TABOR (Tradiție și Actualizare în Biserica Ortodoxă Română), faza-pilot, a fost prezentat și dezbătut de părinții consilieri, aflând și modalitatea de extindere a acestei inițiative în fiecare eparhie, acum operată doar în unele regiuni ale țării.
Noul Regulament al asistenței religioase în Armata Română a fost prezentat de părintele consilier patriarhal, cu următoarele puncte: condițiile de eligibilitate pentru ocuparea posturilor de preoți militari și capelani, atribuțiile acestora și relația dintre sectorul social eparhial și unitățile militare unde activează preoții angajați ai Ministerului Apărării Naționale.
Programul social „Masa Bucuriei” va fi continuat de fiecare eparhie. Protopopiatele, ONG-urile sau unitățile de cult, sub coordonarea consilierului social eparhial, pot implementa cu această denumire acest proiect foarte util, respectând condițiile de colaborare cu partenerii - operatori economici - în vederea colectării alimentelor și distribuirii sau preparării hranei pentru persoanele vulnerabile din comunitate.
Activitățile specifice pentru persoanele refugiate în contextul războiului dintre Rusia și Ucraina au fost prezentate de consilierii sociali din eparhiile care se află la graniță cu Ucraina și Republica Moldova. Acțiunile de ajutorare a victimelor cutremurului din 6 februarie 2023 din Turcia și Siria și rezultatele acestei campanii de sprijin umanitar transfrontalier au fost puse în discuție de părintele Ciprian Ion Ioniță.
A fost propusă ideea ca Patriarhia Română să dețină un hub social, mai ales în centrul țării, un spațiu de depozitare a bunurilor donate de organizațiile internaționale, exemplu IOCC (International Orthodox Christian Charities), pentru programele sociale ale eparhiilor din țară.
Un subiect foarte important dezbătut în plen au fost sursele de finanțare pentru unitățile de cult care sunt furnizori de servicii sociale, mecanismele de finanțare, eligibilitatea aplicanților și limitele legislative. Sectorul social-filantropic al Patriarhiei Române va face propunerea ca un anumit procent din bugetul de stat să fie alocat unităților de cult furnizori de servicii sociale.
La finalul zilei au fost prezentate concluziile conferinței, precum și perspectivele la nivel național pentru anul 2024.