În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Adunarea generală Eurodiaconia la București
La Palatul Patriarhiei au debutat miercuri, 15 mai, lucrările Adunării generale a membrilor Eurodiaconia, cu tema „Diaconia și democrația”. În cadrul întâlnirii, un grup divers de experți din mai multe țări europene au analizat legăturile dintre sărăcie și democrație, împărtășind strategii pentru a veni în sprijinul comunităților sărace. În a doua parte a zilei, participanții au vizitat cele mai importante instituții sociale ale Arhiepiscopiei Bucureștilor, care zilnic vin în sprijinul mai multor persoane nevoiașe. De asemenea, Federația Filantropia a Patriarhiei Române a primit oficial statutul de membru deplin în Eurodiaconia. Lucrările se vor încheia vineri, 17 mai.
Lucrările au fost deschise de Olli Holmström, președinte al Consiliului de supraveghere Eurodiaconia, care a rostit un cuvânt de bun-venit în care a mulțumit gazdei, Federația Filantropia a Patriarhiei Române, pentru invitație, amintind că tema „Diaconia și democrația” a fost aleasă în contextul anului electoral din Europa, care va aduce schimbări la nivel politic și social.
În continuare, părintele Ciprian Ion Ioniță, consilier patriarhal la Sectorul social-filantropic al Patriarhiei Române și președintele Federației Filantropia, a prezentat activitatea federației. „Scopul Federației Filantropia îl reprezintă creşterea impactului şi eficienţei acţiunilor sociale ale organizaţiilor membre sau partenere şi ale structurilor sociale ale Bisericii Ortodoxe Române, prin integrarea lor într-un răspuns unitar, coordonat, coerent şi eficient la provocările sociale actuale. (…) În cuprinsul Patriarhiei Române, lucrarea social-filantropică se desfășoară prin împletirea activității din cele două ipostaze, cult și ONG, fiind una armonioasă, ce conduce la potențarea și creșterea rolului Bisericii Ortodoxe Române în plan social. Federația Filantropia a înregistrat, în anul 2023, 38.006 de beneficiari, după cum urmează: 17.445 de copii; 10.081 de persoane vârstnice; 1.091 de persoane cu dizabilități; 1.430 de persoane cu dependențe; 4 victime ale traficului de persoane; 88 de victime ale violenței domestice; 580 de persoane fără adăpost; 73 de deținuți; 825 de persoane care au urmat cursuri de calificare; 17 victime ale calamităților și 6.372 de adulți în dificultate. Ne dorim ca această întâlnire să fie fructuoasă, să se constituie într-un bun prilej de a dezvolta noi conexiuni între organizațiile membre ale Eurodiaconia și să deschidă cât mai multe oportunități de colaborare”, a spus părintele Ciprian Ion Ioniță, consilier patriarhal.
Întâlnirea a continuat cu primele două sesiuni ale zilei: „Există legături între sărăcie și democrație?” - unde s-au discutat aspecte cu privire la rolul venitului de bază în abordarea disparităților socio-economice, și „Susținere prin mobilizarea comunității” - în care au fost prezentate inițiative prin care implicarea comunității poate duce la schimbare pozitivă și durabilă. „Acum, că Federația Filantropia este membră Eurodiaconia, ne dorim să întărim colaborarea noastră atât cu România, cât și cu celelalte țări din Europa, în prezent fiind în total aproximativ 60 de țări membre. Devenirea Federației Filantropia ca membru este foarte importantă pentru ca această rețea să se dezvolte. Tema din acest an, «Diaconia și democrația», a fost aleasă din două motive. Primul este cel al alegerilor europene care vor începe peste câteva săptămâni, tema fiind actuală. Pe de altă parte, democrația are nevoie de supraveghere și ghidare. Trebuie să avem grijă în Europa, în general, ca democrația să înflorească. În Eurodiaconia avem grijă ca pe oamenii din societate care se simt fără voce noi să-i facem auziți”, ne-a spus Olli Holmström, președinte al Consiliului de supraveghere Eurodiaconia.
În a doua parte a zilei, oaspeții au vizitat principalele instituții social-filantropice din București, aflate sub coordonarea Arhiepiscopiei Bucureștilor: Policlinica socială stomatologică „Zâmbet pentru toți”, amenajată de Fundația „Bucuria ajutorului” a Arhiepiscopiei Bucureștilor în colaborare cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 2; Cantina Asociației Diaconia - Filiala Sector 2; Centrul de zi pentru copii școlari „Sfânta Treime”; Centrul rezidențial pentru persoane vârstnice „Sfântul Silvestru”; Centrul de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie” din București; Centrul rezidențial pentru persoane vârstnice al Parohiei Precupeții Vechi; Centrul de zi pentru copii „Sfânta Muceniță Sofia”; Cantina Asociației Diaconia - Filiala Sector 3; Căminul pentru vârstnici de la Mănăstirea Christiana și Grădinița „Buna Vestire” a Patriarhiei Române.