Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Ajunul Bobotezei în eparhii din Muntenia şi Dobrogea
În rânduiala liturgică ortodoxă, praznicul Botezului Domnului şi ajunul au o însemnătate aparte, cele două zile fiind singurele prilejuri din an când se săvârşeşte slujba Aghesmei Mari. Dacă în practica tradiţională Sfinţirea cea Mare a apei se făcea în ziua praznicului, la finalul Sfintei Liturghii, anul acesta, din considerente de ordin practic, în eparhii ale Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei, slujba Aghesmei celei Mari s-a făcut şi în ajun, la sfârşitul Sfintei Liturghii a Sfântului Vasile cel Mare, apa sfinţită fiind apoi îmbuteliată şi oferită credincioşilor în ziua de prăznuire a Botezului Domnului în Iordan.
În ajunul Botezului Domnului, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei şi Exarh patriarhal, a săvârșit Sfânta Liturghie şi Sfinţirea Mare a apei la Catedrala Arhiepiscopală din Târgoviște, se arată pe site-ul arhiepiscopiatargovistei.ro.
În cuvântul de învăţătură rostit, Înaltpreasfinția Sa a subliniat importanța pregătirii prin post și rugăciune pentru întâmpinarea sărbătorii Botezului Domnului, precum și importanța sfintelor ierurgii, în general, și a slujbei Aghesmei Mari, în special, pentru înnoirea duhovnicească a credincioșilor.
Apa sfinţită a fost ulterior îmbuteliată cu ajutorul voluntarilor şi oferită în ziua praznicului Botezului Domnului în locuri special amenajate.
Constanţa
Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a săvârşit Liturghia Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vecernia praznicului şi a oficiat slujba Sfinţirii Mari a apei în faţa Catedralei Arhiepiscopale din Constanţa, a transmis TRINITAS TV.
După săvârşirea slujbei Aghesmei Mari, ierarhul a rostit un cuvânt de învăţătură, în care a evidenţiat solemnitatea sărbătorii Botezului Domnului şi importanţa ei pentru viaţa spirituală a creştinilor ortodocşi. „Zilele acestea sunt zile de sărbătoare, pe care Dumnezeu le oferă fiecăruia din noi. Aceste daruri pătrund şi în sufletele şi-n trupurile noastre dacă găsesc uşa sufletului şi a inimii deschisă. Toţi trebuie să fim în sărbătoare, toţi cei care au în suflet credinţă mare. Nădăjduim că Boboteaza aceasta va risipi toate greutăţile, bolile şi răutăţile din viaţa noastră”, a spus Înaltpreasfinţia Sa.
Agheasma Mare a fost apoi îmbuteliată în 120.000 de sticle de către voluntari ai eparhiei şi oferită credincioşilor în ajun şi în ziua Bobotezei.
Curtea de Argeş
Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, a săvârşit Sfânta Liturghie şi Sfinţirea Mare a apei în Catedrala Arhiepiscopală din Curtea de Argeş, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, se arată pe site-ul arhiepiscopiaargesuluisimuscelului.ro.
La sfârşitul slujbei, apa sfinţită a fost oferită credincioşilor, cei prezenţi având ocazia să ia, astfel, Agheasma Mare încă din ajun pentru a se evita aglomeraţia din ziua praznicului Botezului Domnului.
Galaţi
La Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, în Ajunul Bobotezei, după slujba Ceasurilor Împărăteşti, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a săvârşit Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vecernia, urmată de slujba Sfinţirii Mari a apei. La final, ierarhul a sfinţit şi o icoană a praznicului, zugrăvită de un pictor din oraş, special pentru sărbătoarea Bobotezei din acest an, ne-a transmis părintele consilier eparhial Rareş Bucur.
În cuvântul de învăţătură rostit cu această ocazie, Înaltpreasfinţia Sa a vorbit despre însemnătatea Bobotezei în viaţa creştinilor, evidenţiind rostul şi folosul ajunării, care trebuie să fie, mai întâi de toate, o renunţare la gândurile rele, la vorbele nepotrivite şi la faptele păcătoase, ca pregătire reală pentru praznicul Teofaniei de la Iordan: „În Ajunul Bobotezei, la catedrală şi în comuniune sfântă cu toţi preoţii arhiepiscopiei, am luat binecuvântare şi putere prin Sfinţirea cea Mare a apei, aşa cum prevăd rânduielile bisericeşti, spre sfinţirea sufletelor şi a trupurilor, spre iertarea păcatelor, spre sfinţirea caselor şi spre obţinerea oricărui folos din Izvorul-Hristos”.
În continuare, ierarhul şi slujitorii catedralei împreună cu voluntari au îmbuteliat apa sfinţită, care a fost distribuită credincioşilor în ziua praznicului.