Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Al doilea Congres Naţional „Hristos împărtăşit copiilor”
Al doilea Congres Naţional „Hristos împărtăşit copiilor“ va reuni peste 50 de preoţi responsabili şi susţinători ai proiectului cu acelaşi nume, din ţară şi din străinătate, şi se va desfăşura între 1-3 septembrie 2009 la Mănăstirea Brâncoveanu - Sâmbăta de Sus, judeţul Braşov
Patriarhia Română, împreună cu Organizaţia World Vision România, organizează în perioada 1-3 septembrie 2009 cel de-al doilea Congres Naţional „Hristos împărtăşit copiilor“, la Mănăstirea Brâncoveanu - Sâmbăta de Sus, judeţul Braşov (foto). Evenimentul se desfăşoară cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Peste 30 de inspectori eparhiali - facilitatori şi responsabili cu coordonarea acestui proiect naţional de cateheză pentru copii au confirmat participarea la congres, alături de reprezentanţi şi coordonatori naţionali ai acestui proiect, din Georgia, Armenia, ai Organizaţiei World Vision International şi ai Organizaţiei World Vision România, potrivit Sectorului Teologic Educaţional al Patriarhiei Române.
Congresul Naţional „Hristos împărtăşit copiilor“ îşi propune o dezbatere pe tema eficienţei acestui proiect, soluţii la o parte din problemele cu care preoţii s-au confruntat până în acest moment şi un plan concret de acţiune pentru asigurarea sustenabilităţii acestui proiect. De asemenea, în cadrul congresului va fi prezentată o nouă iniţiativă a Bisericii Ortodoxe Române, desfăşurată în parteneriat cu Fundaţia World Vision România.
Este vorba despre un proiect realizat cu fonduri structurale europene, care îşi propune prevenirea şi scăderea abandonului şcolar în rândul copiilor defavorizaţi din mediul rural şi urban, precum şi promovarea de şanse egale la educaţie pentru toţi copiii.
Proiect de cateheză pentru cele patru milioane de copii români din ţară şi din străinătate
Proiectul „Hristos împărtăşit copiilor“ (cunoscut în străinătate sub denumirea de „Youth Bible Curriculum“) reprezintă tema centrală a congresului cu acelaşi nume şi este un proiect de cateheză adresat celor patru milioane de copii români din ţară şi din străinătate. Iniţiativa a fost lansată în anul 2006 în România şi desfăşurată de peste 13 ani în parteneriat cu Biserica Ortodoxă din şapte ţări (în afară de România) -Albania, Armenia, Bosnia, Georgia, Egipt, Liban şi Federaţia Rusă.
Nevoia acoperită de acest proiect provine, pe de o parte, din necesitatea urgentă de a oferi copiilor cuvântul lui Dumnezeu într-o formă atractivă, care să le deschidă inimile spre un set de valori autentice într-o lume seculară, înţesată de pseudovalori şi, pe de altă parte, din golul care s-a format în societatea românească, după perioada comunistă. Importanţa proiectului rezidă în generaţia care acum se formează şi devine responsabilă pentru viitorul ţării. În acelaşi timp, greutăţile întâmpinate în implementarea proiectului, cum ar fi lupta cu mentalităţile învechite, lipsa mijloacelor materiale, lipsa de determinare sau de interes pot fi depăşite prin consecvenţă şi o viziune clară asupra viitorului pe care îl dorim. Lumea în care trăim poate deveni şi prin acest efort al nostru o anticameră a împărăţiei lui Dumnezeu.
În România, proiectul a fost lansat de către Organizaţia World Vision România în anul 2006, prin editarea primelor ghiduri de cateheză pentru copiii români, în parteneriat cu Biserica Ortodoxă Română, potrivit hotărârii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. În afară de editarea seriei de ghiduri de cateheză pentru copiii cu vârste cuprinse între 6-17 ani, o altă componentă a proiectului este reprezentată de pregătirea preoţilor în metoda modernă folosită în predarea ghidurilor de cateheză, metodă interactivă, centrată pe copil.
Din anul 2008, acest proiect a fost preluat în totalitate de către Biserica Ortodoxă Română. În iulie 2008, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât înfiinţarea unor birouri de cateheză la nivelul fiecăreia dintre cele 28 eparhii şi numirea unor inspectori responsabili cu activitatea de cateheză, performanţele obţinute de preoţi în acest domeniu fiind considerate criteriul de promovare a acestora.
35.000 de copii se bucură deja de cuvântul lui Dumnezeu
Este o dovadă a importanţei pe care Biserica Ortodoxă Română o acordă acestui domeniu de misiune. Încă de la lansarea acestui proiect în România, PF Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a fost un susţinător neobosit. La Seminarul Naţional al birourilor eparhiale de catehizare a tineretului „Hristos împărtăşit copiilor“, ce a avut loc la Bucureşti, în perioada 27-28 august 2008, Preafericirea Sa declara: „Experienţa liturgică şi catehetică a credinţei este foarte importantă, mai ales astăzi, când o mulţime de copii sunt lăsaţi singuri acasă, întrucât părinţii sunt plecaţi la muncă în străinătate. Dacă nici Biserica nu vine în ajutorul lor, întegrându-i în această familie spirituală care este parohia, atunci creşterea copiilor va fi marcată de lipsa de afecţiune părintească şi de atmosfera de familie“.
De la începuturile acestui proiect şi până în prezent, prin intermediul colaborării fructuoase dintre Biserica Ortodoxă Română şi Organizaţia World Vision România, peste 2.500 de preoţi au fost pregătiţi în metoda folosită în predarea ghidurilor, în cadrul celor peste 70 de sesiuni de training desfăşurate.
Lucrul cel mai important îl constituie, însă, faptul că peste 35.000 de copii din 28 de eparhii se bucură deja de cuvântul lui Dumnezeu, primesc alinare şi încurajare în cadrul acestor sesiuni de cateheză, care sunt adevărate sesiuni de socializare şi de îmbunătăţire a comunicării între copii şi părinţi.