Ziua de 15 noiembrie marchează, în Biserica noastră, atât începutul Postului Nașterii Domnului, cât și pomenirea Sfântului Cuvios Paisie de la Neamț. Între lăcașurile care îl au ocrotitor spiritual pe marele stareț isihast se numără și biserica Parohiei „Șerban Vodă” din Protopopiatul Sector 4 Capitală, care și-a sărbătorit hramul de toamnă prin rugăciune. Bogatul program liturgic care a marcat sărbătoarea comunității parohiale a debutat în ajunul zilei de pomenire a sfântului.
Analizarea programelor de tineret anuale în Eparhia Banatului Montan
Centrul eparhial din Caransebeș a găzduit la jumătatea lunii acesteia ședința de lucru a delegațiilor reunite ale Asociației Tinerilor Ortodocși Români (ATOR) - Banatul de Munte și Biroului eparhial de catehizare a tineretului. La întâlnire a participat și Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului.
La întâlnirea de lucru au participat membrii Consiliului director al ATOR și reprezentanții Biroului eparhial de catehizare a tineretului, alături de inspectorul de resort, părintele Mihai Ciucur, coordonator al Departamentului de tineret al Episcopiei Caransebeșului.
Scopul central al ședinței de lucru a fost planificarea celor mai importante proiecte și programe de tineret pentru anul 2024 și conturarea direcțiilor de strategie la nivelul misiunii cu tinerii pentru acest an. În debutul ședinței, Anita Radics, președintele ATOR Banatul de Munte, a prezentat un scurt bilanț al activităților derulate de asociație în anul 2023, precum și situația filialelor ATOR și a membrilor activi ai asociației. În acest moment, ATOR Banatul de Munte își desfășoară activitatea la sediul din municipiul Reșița, dar și la nivelul întregii eparhii prin intermediul a șase filiale zonale, având în componență peste 100 de membri activi.
În continuarea întâlnirii au fost aduse în discuție cele mai importante proiecte destinate tinerilor din Episcopia Caransebeșului în anul curent. Astfel, la nivelul ATOR Banatul de Munte se dorește și în acest an organizarea Întâlnirii Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte, în perioada 29 august - 1 septembrie, la Reșița și Caransebeș, eveniment care va reuni 500 de tineri din județ, dar și delegații din țară și din străinătate. Un alt proiect important pe marginea căruia s-a discutat și s-au luat decizii este programul eparhial „Împreună pentru copiii noștri”, în cadrul căruia se vor desfășura și în acest an 13 tabere în comunitate, de tipul Tabăra din Inima Satului sau Tabăra din Inima Familiei, în vara acestui an. La nivelul Biroului de catehizare a tineretului a fost discutat și stabilit calendarul slujirilor misionare din cadrul programului eparhial de rugăciune „Maica Domnului - izvor de tămăduiri pentru cei neputincioși”, dedicat Anului omagial și comemorativ 2024. Proiectul va presupune săvârșirea în 12 localități a slujbei Paraclisului Maicii Domnului, însoțit de rugăciuni pentru bolnavi și de susținerea unor cateheze tematice.
Pe lângă cele trei proiecte importante, au fost stabilite și alte proiecte și activități care vor alcătui agenda de lucru a ATOR Banatul de Munte pentru acest an, conform site-ului episcopiacaransebesului.ro.