De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Arhiepiscopul Râmnicului a slujit la Catedrala Patriarhală
Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a săvârșit Sfânta Liturghie, duminică, la Catedrala Patriarhală. În cuvântul de învățătură, rostit după citirea Sfintei Evanghelii, IPS Varsanufie a explicat credincioșilor prezenți semnificațiile Evangheliei despre vindecarea fiicei femeii cananeence. „Rugăciunile acestei femei au devenit cele mai scurte rugăciuni ale Bisericii. În multe rânduri, la Dumnezeiasca Liturghie și la alte slujbe, la cererile pe care preotul le face înaintea lui Dumnezeu, fie înaintea Sfintei Mese, fie înaintea icoanei Mântuitorului, cu toții, preoți și credincioși, răspundem cu această rugăciune scurtă a cananeencei: «Doamne miluiește». Iar rugăciunea: «Doamne, ajută-mă!» este cea mai scurtă rugăciune prin care noi cerem ajutorul și milostivirea lui Dumnezeu”, a spus IPS Arhiepiscop Varsanufie.
Credința acestei femei simple, dar necăjite, suferința din care a izvorât această credință este, pentru noi, „un exemplu desăvârșit de statornicie în credință, un exemplu desăvârșit de smerenie înaintea lui Dumnezeu. Această femeie nu s-a dezamăgit de cuvintele Mântuitorului, nu s-a dezamăgit, mai întâi, de faptul că Mântuitorul nu-i răspunde și apoi că îi amintește că face parte dintr-un neam care s-a depărtat mult de la credința în Dumnezeu. Credința aceasta a ei mărturisită prin smerenia ei, prin statornicia ei în a cere lui Dumnezeu vindecarea fiicei ei ne îndeamnă și pe noi, cei din zilele de astăzi, ca să avem o credință statornică, ca să mărturisim și noi credința noastră așa cum a mărturisit-o această femeie, ca să chemăm în ajutor pe Dumnezeu și să nu ne dezamăgim atunci când Dumnezeu nu ascultă imediat rugăciunile pe care noi le facem. De multe ori, noi cerem lui Dumnezeu lucruri care nu ne sunt de folos. Dar Dumnezeu aduce împlinirea cererilor noastre atunci când acestea fac referire mai ales la mântuirea sufletului nostru și, de asemenea, atunci când acestea fac referire la împlinirea credinței noastre”, a mai spus Înaltpreasfinția Sa.
Atunci când cerem ceva lui Dumnezeu, „să cerem cu credință, să fim statornici în credința noastră și statornici în ceea ce cerem lui Dumnezeu. Rugăciunea noastră, ne învață această femeie cananeancă, trebuie să fie însoțită de smerenie. Suntem smeriți înaintea lui Dumnezeu atunci când suntem conștienți de cât de păcătoși suntem, pentru că nu este om care să fie fără de păcat, după cum învață dumnezeiasca Scriptură”, a spus IPS Arhiepiscop Varsanufie.