În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Atelier de Muzică Psaltică organizat la Botoșani
Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, în colaborare cu Consiliul Județean și Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Gheorghe”, împreună cu Protopopiatul Botoșani și Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” din municipiu, au organizat joi, 14 noiembrie, cea de-a doua ediție a Atelierului de Muzică Psaltică.
Evenimentul, dedicat tuturor celor interesați de tainele muzicii psaltice, a avut loc la Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” din Botoșani și a început dimineață cu săvârșirea Sfintei Liturghii.
Cursul propriu-zis a fost susținut de lectorul universitar doctor Adrian Sîrbu de la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, o personalitate recunoscută în domeniul muzicii tradiționale bisericești. Prin acest atelier, organizatorii și-au propus să atragă un număr cât mai mare de participanți, indiferent de nivelul lor de pregătire.
Adrian Sîrbu, lector universitar doctor la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, a mărturisit, printre altele, că muzica psaltică atinge sufletul omului: „Performanța în arta psaltică se poate obține doar cu multă muncă și consecvență, prin astfel de întâlniri, pe care ne dorim să le organizăm anual și pentru o perioadă îndelungată. Cât timp? Așa cum se spune în Sfânta Liturghie: «Toată viața noastră lui Hristos Dumnezeu să i-o dăm». Iar noi, psalții, se cuvine să o dăm prin muzică”.
„Pe parcursul celor două cursuri, am discutat atât despre tehnica vocală și rânduiala unui psalt, cât și despre pregătirea zilnică a unui bun cântăreț, lucrul cu copiii și modalitățile prin care putem încuraja oamenii să cânte la biserică. Acesta este, de altfel, scopul atelierului: de a încuraja și de a aduna cât mai mulți oameni în jurul stranei, pentru a-L lăuda pe Dumnezeu și pentru a împlini cuvântul Scripturii: «Toată suflarea să-L laude pe Domnul»”, a relatat profesorul Gheorghe Bulboacă.