La Praznicul Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos, miercuri, 25 decembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și
Atelier internaţional de pictură
Grupul EIKONA şi Facultatea de Teologie „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi, în colaborare cu Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, organizează în perioada 16-20 noiembrie un atelier internaţional de pictură. Pictori de seamă din mai multe ţări vor realiza picturi murale şi vor participa şi la o sesiune de comunicări ştiinţifice.
În primele trei zile ale atelierului, invitaţii vor realiza câte o pictură murală în incinta Facultăţii de Teologie „Dumitru Staniloae“ din Iaşi. Pe toata durata atelierului, spaţiul va fi deschis publicului. Joi, 19 noiembrie, în cea de a patra zi a atelierului, va avea loc o sesiune de comunicări ştiinţifice cu tema „Metode de predare a picturii bisericeşti“. Invitaţi la evenimentul care se va desfăşura la Iaşi participă specialişti din Grecia, Rusia, Serbia, Bulgaria şi România. Invitat de onoare al acestui simpozion este maestrul Grigore Popescu, restaurator şi pictor bisericesc. Grupul EIKONA, unul dintre cei trei parteneri ai comitetului de organizare, s-a constituit cu scopul de a face cunoscută pictura bisericească de stil bizantin şi este alcătuit din profesori de pictură bisericească din universităţi din Bulgaria, Grecia, România, Rusia şi Serbia. Prin intermediul unui spectru larg de manifestări, ateliere deschise, simpozioane, cursuri, expoziţii, conferinţe, membrii grupului urmăresc promovarea picturii bizantine, explicarea sensului şi funcţionalităţii acesteia. Un accent deosebit se pune pe evidenţierea dimensiunii creative a artei liturgice. Pictura, ca şi arta bisericească în general, reprezintă modalitatea, limbajul prin care comunitatea eclesială realizează dialogul viu şi personal cu Dumnezeu în prezent. Varietatea formală reprezentată de membrii Grupului EIKONA va ajuta la înţelegerea creativităţii şi aprofundarea picturii bisericeşti bizantine.