„Taina cea din veac ascunsă și de îngeri neștiută”, Nașterea din Fecioara Maria a Fiului lui Dumnezeu devenit Om, a fost prăznuită cu multă solemnitate și bucurie la Catedrala Patriarhală din
BASILICA - slujire mediatică sub oblăduirea Sfintei Treimi
Pentru componentele Centrului de Presă BASILICA al Patriarhiei Române este, astăzi, sărbătoare. Radio Trinitas, Televiziunea Trinitas TV, cotidianul „Ziarul Lumina“, săptămânalul „Lumina de Duminică“, revista „Vestitorul Ortodoxiei“, Agenţia de Ştiri şi Biroul de presă al Patriarhiei Române îşi desfăşoară activitatea zilnică sub ocrotirea Preasfintei şi de viaţă făcătoarei Treimi. Centrul de presă BASILICA a fost înfiinţat la 27 octombrie 2007, la iniţiativa şi cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.
Pentru prima dată de la înfiinţarea sa, astăzi, Centrul de Presă Basilica al Patriarhiei Române îşi sărbătoreşte hramul. Momentul aniversar va începe cu slujba Sfintei Liturghii şi slujba de Te Deum, oficiate de Preasfinţitul Ciprian Câmpineanul, Episcop-Vicar Patriarhal, la Biserica „Sfântul Spiridon“ - Nou din Bucureşti.
De la ora 12:00, în Sala „Europa Christiana“ a Palatului patriarhal va avea loc lansarea Agenţiei de Ştiri Basilica a Patriarhiei Române, iar PF Patriarh Daniel va oferi diplome de onoare şi distincţii de vrednicie pentru angajaţii celor cinci componente ale Centrului de Presă şi pentru cei care sprijină activităţile sale.
Centrul de Presă BASILICA a fost inaugurat anul trecut, la mai puţin de o lună de la întronizarea celui de-al şaselea patriarh al Bisericii noastre. Componentele sale au scopul de a intensifica, într-o lume marcată de secularizare, misiunea spirituală a Bisericii, de a propovădui Evanghelia lui Hristos printr-un mesaj actual, accesibil publicului larg. Conţinutul publicistic al acestor canale media nu este exclusiv religios, însă maniera în care sunt abordate toate aspectele lumii contemporane este una creştină. Rolul Centrului de Presă BASILICA este, de departe, unul misionar, şi nu unul comercial.
Biserica din casele oamenilor
Radio Trinitas a început să emită din seara zilei de 17 aprilie 1998 (Vinerea Mare din Săptămâna Patimilor), în capitala Moldovei, Iaşi. Din 27 octombrie 2007, face parte din Centrul de Presă BASILICA al Patriarhiei Române, odată cu inaugurarea studioului Radio Trinitas Bucureşti.
Prin departamentele sale, acest post de radio acoperă o zonă largă de preocupări şi se adresează tuturor categoriilor de credincioşi. Primul post de radio ortodox din Biserica noastră transmite zilnic Sfânta Liturghie şi Vecernia, în direct, precum şi emisiuni religioase, culturale, ştiinţifice, muzicale, sociale şi informative. Radio Trinitas promovează dialogul şi cooperarea pe plan naţional şi internaţional, pentru apărarea demnităţii umane. Şi-a propus încă de acum 10 ani să fie o prelungire a cuvântului lui Dumnezeu din amvonul Bisericii în societate şi să-şi îndeplinească rolul său misionar - acela de a duce cuvântul lui Dumnezeu în casele oamenilor.
Radio TRINITAS nu este cunoscut numai în România, ci are relaţii de cooperare cu mai multe posturi de radio de pe continent, din toamna anului 2001 fiind membru al Conferinţei Radiourilor Creştine din Europa, alături de alte prestigioase instituţii mediatice. În acest context, Radio TRINITAS a găzduit, în perioada 28 septembrie-1 octombrie 2006, la Iaşi, cel de-al XIII-lea colocviu al Conferinţei Radiourilor Creştine din Europa.
Despre ocrotirea neîncetată a Sfintei Treimi şi a sfinţilor asupra radioului, părintele consilier patriarhal Ciprian Apetrei, directorul acestui post, ne-a declarat: „De zece ani, această zi reprezintă, pentru Radio Trinitas, momentul în care sărbătorim pe Dumnezeu-Tatăl, Dumnezeu-Fiul, Dumnezeu-Duhul Sfânt, Treimea Cea de o fiinţă şi nedespărţită, Sfânta Treime fiind ocrotitoare a postului nostru de radio. Datorită lui Dumnezeu şi sfinţilor Săi - Sfântul Voievod Ştefan cel Mare, Sfânta Cuvioasă Parascheva şi, evident, Sfântul Dimitrie cel Nou -, Radio Trinitas este ceea ce vedem astăzi“.
„Suntem datori să transmitem valorile comuniunii“
Televiziunea Trinitas TV, care emite de anul trecut, de la 27 octombrie 2007, este un mijloc eficient de popularizare a bogăţiei liturgice a Bisericii, în special pentru persoanele care nu sunt obişnuite sau nu dispun de timp suficient pentru a merge la biserică, şi propune, în acelaşi timp, prin grila de programe, intensificarea solidarităţii umane, în contextul european multireligios, multietnic şi multicultural.
Teleleviziunea Patriarhiei Române propune o reflectare teologică şi spirituală a diferitelor momente solemne din viaţa comunităţilor religioase şi din viaţa civilă, cum ar fi: Ziua Eroilor, sărbători naţionale, evenimente europene, aspecte din viaţa comunităţilor româneşti de peste hotare, schimburi culturale etc.
Consilierul patriarhal, părintele arhidiacon Nicolae Dima, directorul postului de televiziune TRINITAS TV, ne-a vorbit despre însemnătatea sărbătorii Sfintei Treimi şi despre responsabilitatea pe care o au toţi cei ce ostenesc, cu timp şi fără timp, în cadrul Trinitas TV: „Lucrăm în fiecare zi sub binecuvântarea Sfintei Treimi şi suntem datori prin aceasta să transmitem mai departe valorile comuniunii, responsabilitatea şi spiritul de comunicare. Ziua de astăzi este una de recunoştinţă faţă de Dumnezeu şi faţă de cei care ne sprijină şi, de asemenea, o zi în care ne gândim poate şi mai mult la sensul misiunii noastre. Ştim foarte bine că noi nu slujim unei instituţii lumeşti, iar misiunea noastră este propovăduirea cuvântului lui Dumnezeu în lume şi promovarea valorilor de artă şi de cultură creştine. Sfânta Treime şi sfinţii ocrotitori ne ajută zilnic în activitatea noastră şi aceasta am văzut-o de multe ori în realizarea unor lucruri foarte greu de îndeplinit“.
Formarea conştiinţei creştinului prezent şi activ în societate
A treia componentă a Centrului de Presă Basilica al Patriarhiei Române este cotidianul „Ziarul Lumina“, cu săptămânalul „Lumina de duminică“ şi mensualul „Vestitorul Ortodoxiei“.
„Ziarul Lumina“ apare, fără întrerupere, din 7 februarie 2005, fiind primul cotidian creştin din România şi, deocamdată, singurul cotidian ortodox din lume. „Ziarul Lumina“ este important nu numai pentru rolul său informativ, ci şi pentru „formarea conştiinţei creştinului prezent şi activ în societate, deodată fiu al Bisericii şi cetăţean al ţării“, după cum spunea Părintele Patriarh, la împlinirea a doi ani de la apariţia ziarului.
După cum ne-a explicat directorul editorial al cotidianului, Florin Zamfirescu, „Ziarul Lumina“ şi-a câştigat respectul cititorilor săi prin prezentarea obiectivă a informaţiei din spaţiul religios, cultural-misionar, dar şi social, precum şi din domenii importante pentru dezvoltarea societăţii (sănătate, învăţământ, dezvoltarea proiectelor finanţate cu bani europeni etc.), evitând să prezinte faptul divers ca informaţie de presă.
„Lumina de Duminică“, ediţia „de week-end“ a ziarului, este dedicată cititorilor care, în ziua de duminică, se apleacă asupra unor subiecte de meditaţie creştină, altfel decât în cursul săptămânii.
„Cotidianul «Ziarul Lumina» acoperă, în momentul de faţă, prin abonamente, întreaga Moldovă, Muntenia şi chiar Oltenia, iar săptămânalul «Lumina de Duminică» acoperă întreaga ţară. La sfârşitul anului trecut, PF Patriarh Daniel a decis ca şi revista lunară, «Vestitorul Ortodoxiei» să facă parte din Centrul de Presă Basilica, realizându-se astfel un adevărat triptic informaţional şi misionar, alcătuit din cotidian, săptămânal şi revistă lunară“, a subliniat pr. consilier patriarhal Constantin Sturzu.
„Prilej de a medita la importanţa misiunii noastre“
O altă componentă a Centrului de Presă BASILICA este Biroul de Presă, comunicaţii şi relaţii cu mass-media al Patriarhiei Române, coordonat de pr. consilier patriarhal Constantin Stoica. „Pe lângă momentele de bucurie prilejuite de prima sărbătorire a hramului Centrului de Presă Basilica, pe lângă speranţa unei şi mai bune colaborări cu celelalte componente de presă ale centrului, sărbătoarea de astăzi ne oferă şi prilejul de a ne evalua activitatea şi de a medita la importanţa misiunii noastre, într-o societate din ce în ce mai secularizată şi secularizantă, în care avem impresia, de multe ori, că mesajul evanghelic nu mai este ascultat. Acest popas duhovnicesc reprezintă pentru noi toţi, cei care ne desfăşurăm activitatea în cadrul acestui centru de presă, precum şi în întreaga Administraţie Patriarhală, un bun prilej de a medita la importanţa mesajului creştin în societatea de astăzi“, a precizat pr. Stoica.
O nouă componentă
Cu prilejul hramului Centrului de Presă al Patriarhiei, are loc lansarea Agenţiei de Ştiri BASILICA, o premieră în lumea ortodoxă. Aceasta are rolul de a prezenta, sub forma ştirilor şi a documentarelor de presă, instituţiile, activităţile şi atitudinile Bisericii Ortodoxe Române, precum şi ale altor Biserici, în diferite probleme actuale. Selecţionarea şi sistematizarea ştirilor se face în concordanţă cu principiile moralei creştine şi cu normele deontologiei jurnalistice. Ştirile şi informaţiile sunt organizate sub formă electronică, pe site-ul basilica.ro şi cuprind date referitoare la viaţa bisericească din ţară sau din străinătate: activitatea Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, hotărârile Sf. Sinod, activităţi desfăşurate de eparhii, mănăstiri şi parohii, şcoli teologice şi asociaţii bisericeşti, dialogul Bisericii cu societatea, dialogul interconfesional şi interreligios. Agenţia de Ştiri BASILICA, coordonată de părintele consilier patriarhal Nicolae Dascălu, va avea corespondenţi în ţară şi în străinătate. Informaţiile sunt date publicităţii pe site-ul basilica.ro, în limbile română, engleză, franceză şi rusă, şi pot fi folosite de către persoane sau instituţii cu titlu gratuit, în scopuri profesionale, cu indicarea sursei.