În municipiul Târgu Mureș, s‑a desfășurat cea de‑a 4‑a ediție a proiectului „Din suflet pentru viață”, în perioada 10‑20 februarie. Proiectul a reunit peste 200 de preșcolari, școlari, cadre
Bilanțul activităţilor social-filantropice în Arhiepiscopia Alba Iuliei
În cadrul Adunării eparhiale a Arhiepiscopiei Alba Iuliei, din 28 ianuarie, a fost analizată şi activitatea desfășurată în domeniul social-filantropic, în cadrul unui moment de bilanţ. Astfel, Arhiepiscopia Alba Iuliei împreună cu Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia și celelalte organizații nonguvernamentale eparhiale administrează o rețea extinsă de 94 de servicii sociale ce oferă sprijin pentru 4.526 de beneficiari din județele Alba și Mureș.
Din această rețea fac parte 47 de centre dedicate copiilor și tinerilor, cu 1.408 beneficiari, 27 de centre destinate persoanelor adulte cu dizabilități, în care sunt îngrijite 572 de persoane, 10 centre sociale care asigură asistență pentru 1.002 vârstnici și alte 10 centre sociale dedicate persoanelor aflate în dificultate, care sprijină 1.294 de beneficiari. În plus, prin structurile eparhiale, au fost oferite ajutoare financiare și materiale pentru 16.092 de persoane, iar rețeaua social-filantropică a fost extinsă prin inaugurarea a două noi centre - Locuințele Maxim Protejate din Galda de Jos - destinate persoanelor adulte cu dizabilități.
Activitatea socială a fost susținută de 11 asistenți sociali, 16 lucrători sociali din structurile eparhiale și 572 de angajați în cele 20 de ONG-uri eparhiale acreditate, incluzând manageri de servicii sociale, cadre didactice, asistenți medicali, pedagogi, psihologi, infirmieri, kinetoterapeuți și îngrijitori la domiciliu. La această echipă s-au alăturat peste 5.313 voluntari care s-au implicat în numeroase programe și campanii.
Conform unui comunicat transmis de Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, în anul 2024, veniturile totale realizate pentru activitatea social-filantropică au atins suma de 58.494.661,20 lei, marcând o creștere de 13,63% față de anul precedent. Din această sumă, 66% au reprezentat fonduri publice, obținute prin contractarea serviciilor sociale în urma licitațiilor organizate de consiliile județene Alba și Mureș, prin DGASPC, precum și prin finanțări acordate de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale prin AJPIS Alba și Mureș. Fondurile proprii, provenite din donații și sponsorizări, au reprezentat 31% din buget, iar 3% au fost obținute din finanțări externe.