În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Binecuvântare arhierească la centenarul bisericii parohiei prahovene Fântânele
Credincioşii Parohiei Fântânele din cadrul Protoieriei Urlaţi, judeţul Prahova, au sărbătorit duminică, 17 octombrie, împlinirea a 100 de ani de la prima sfinţire a bisericii cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din localitate. Cu acest prilej, în mijlocul lor s-a aflat Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, care a săvârşit slujba de binecuvântare a lucrărilor săvârşite la sfântul lăcaş, iar în continuare Sfânta Liturghie. La final, ierarhul a acordat, din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, mai multe distincţii celor care au sprijinit executarea acestor lucrări.
Biserica închinată Maicii Domnului din localitatea Fântânele, judeţul Prahova, a îmbrăcat haine de sărbătoare în Duminica a 21-a după Rusalii, cu ocazia aniversării unui veac de la prima târnosire. Pentru acest eveniment, prin strădania părintelui paroh, a credincioşilor şi a altor donatori şi binefăcători, sfântul lăcaş a fost înfrumuseţat prin refacerea zugrăvelii exterioare şi a soclului din piatră naturală. Totodată, pe catapeteasmă au fost aşezate două noi icoane împărăteşti ale Mântuitorului şi Maicii Domnului cu Pruncul. La acest ceas aniversar, în mijlocul credincioşilor s-a aflat Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, care a inaugurat, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, lucrările care s-au săvârşit şi a sfinţit cele două icoane aşezate în iconostasul mare al bisericii.
În continuare, ierarhul, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie. După citirea pasajului evanghelic cuprinzând Pilda semănătorului, Preasfinţia Sa a rostit un cuvânt de învăţătură în care a tâlcuit înţelesurile duhovniceşti ale textului scripturistic, explicând motivele pentru care Mântuitorul a ales acest mijloc pentru propovăduirea învăţăturii Sale: „Pilda semănătorului face parte dintr-o pleiadă de parabole pe care le-a rostit referitor la Împărăţia lui Dumnezeu. Domnul grăieşte prin pilde pentru că nu toţi cei care Îl ascultau credeau în El şi nu toţi cei care auzeau cuvântul Său îl primeau cu inimă curată. Ştim că se afla în sânul poporului Său şi, cu toate că a venit în special pentru ei, doar o parte din ei au primit acest cuvânt, cum se întâmplă şi în vremea noastră”.
Totodată, referindu-se la cele două icoane împărăteşti sfinţite înaintea Sfintei Liturghii, ierarhul a evidenţiat temeiul şi importanţa cinstirii sfintelor icoane, învăţătură statornicită de Sfinţii Părinţi care au participat la Sinodul al 7-lea Ecumenic, a căror pomenire se face în Duminica a 21-a după Rusalii. „Icoanele reprezintă persoane sfinte, care sunt prezente în lumea noastră prin harul Duhului Sfânt. Sfântul Ioan Damaschinul spune că cinstea icoanelor se ridică la cei care sunt zugrăviţi pe ele. Acesta este un adevăr fundamental în viaţa noastră creştină, mai ales în contextul zilei de astăzi, când îi pomenim pe Părinţii de la Sinodul 7 Ecumenic, care au sintetizat teologia sau credinţa ortodoxă despre sfintele icoane, o realitate care împodobeşte frumos bisericile noastre. Ele sunt mărturia existenţei şi lucrării în lume a Mântuitorului Hristos. De asemenea, în icoane este reprezentată şi Maica Domnului, persoana cea mai apropiată de Dumnezeire, pentru că ea a fost cea care, în numele tuturor oamenilor, şi-a dat acceptul pentru a oferi din existenţa noastră umană partea materială a Persoanei Fiului lui Dumnezeu întrupat. Avem apoi reprezentările prorocilor, a apostolilor, reprezentări care ne vorbesc despre momente din istoria mântuirii. Toate acestea fac din Biserica noastră un adevărat cer pe pământ. Nu suntem într-o încăpere cu pereţi văruiţi, unde nu se vede nimic, ci într-o casă unde putem citi, deodată, după cum spune Sfântul Ioan Damaschin, şi din Sfintele Scripturi, şi din istoria Bisericii”, a spus Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul.
La momentul chinonicului, un grup de copii din parohie a interpretat mai multe pricesne şi cântări patriotice, iar după Rugăciunea Amvonului, a fost săvârşită slujba Parastasului pentru slujitorii, ctitorii, binefăcătorii şi închinătorii sfântului lăcaş.
În încheiere, Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul a transmis un mesaj de felicitare şi binecuvântare din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel cu ocazia sărbătoririi centenarului sfinţirii bisericii. Totodată, ierarhul a oferit, din partea Întâistătătorului Bisericii noastre, o serie de distincţii celor care au contribuit la lucrările săvârşite în ultima perioadă la sfântul lăcaş. Părintele paroh Alexandru Dimulescu a primit rangul de iconom şi dreptul de a purta brâu roşu şi bederniţă. Distincţia de vrednicie cu chipul Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, a fost oferit Consiliului parohial, în timp ce Comitetul parohial a primit Distincţia de vrednicie cu chipul Maicii Domnului.
La sărbătorirea unui veac de la prima sfinţire a bisericii parohiale cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, în curtea sfântului lăcaş a fost dezvelită şi o placă comemorativă, aşezată în memoria preoţilor care au slujit la acest Altar în decursul celor 100 de ani de existenţă. Credincioşii care au participat la Sfânta Liturghie au primit la plecare, din partea parohiei, pachete cu alimente şi punguliţe cu anafură.