În Duminica a 2‑a după Sfintele Paști, 27 aprilie, Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, a poposit în mijlocul slujitorilor și credincioșilor Catedralei mitropolitane „Sfântul Spiridon” - Nou, Paraclis Patriarhal, din București. Înconjurat de un ales sobor de slujitori ai sfântului lăcaș, ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie, în cadrul acesteia hirotonindu‑l întru preot pe diaconul Nicolae Sevastre, director de imagine la TRINITAS TV, pe seama Catedralei mitropolitane „Sfântul Spiridon” - Nou.
Binecuvântare arhierească în Parohia Mărăței, Neamț
Sâmbătă, 29 martie, la Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul”-Mărăței din orașul Piatra Neamț, a fost săvârșită Sfânta Liturghie de către Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi. Prezența Preasfințitului Părinte Varlaam Ploieșteanul la parohia din Piatra Neamț a fost binecuvântată de către Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, motivul fiind împlinirea a 40 de zile de la plecarea în veșnicie a robului lui Dumnezeu Dumitru Luca, un credincios foarte implicat în ajutorarea multor biserici și mănăstiri.
Dimpreună cu ierarhul au mai slujit mai mulți stareți ai mănăstirilor nemțene: părintele arhim. Benedict Sauciuc de la Mănăstirea Neamț; părintele arhim. Arsenie Popa de la Mănăstirea Sihăstria; părintele arhim. Hariton Negrea de la Mănăstirea Petru Vodă; părintele Valentin Tofan, protopop de Piatra Neamț, dar și alți clerici din oraș și împrejurimi. La finalul sfintelor slujbe, Preasfinția Sa a subliniat importanța pomenirii celor plecați la Domnul, afirmând că cea mai importantă slujbă se face la 40 de zile, când sufletul este dus în fața Dreptului Judecător: „Astăzi (sâmbătă, n.r.) facem pomenirea celor 40 de zile care au trecut de la plecarea la Bunul Dumnezeu a domnului Dumitru Luca, un om deosebit de apreciat și de iubit nu doar de către familie, ci și de către întreaga comunitate. Facem această rugăciune pentru că, potrivit Sfinților Părinți, mai ales a celor care au petrecut în pustiu, în crăpăturile pământului, pentru a se dedica întru totul viețuirii în Dumnezeu, acestora li s-a descoperit adeseori la rugăciunea lor care este soarta sufletelor celor adormiți. Și din învățătura lor pricepem că 40 de zile după adormire, după despărțirea sufletului de trup, acesta este dus de către îngerul păzitor prin locurile în care a umblat în timpul vieții, trece prin frumusețile Raiului și prin grozăviile iadului, iar în a 40-a zi se înalță la Ceruri, prezentându-se pentru judecata particulară în fața Dreptului Judecător, Mântuitorul nostru Iisus Hristos. De aceea este o legătură între praznicul Înălțării Domnului la Cer, care are loc la 40 de zile după Învierea Sa din morți, și prezentarea sufletului în a 40-a zi de la despărțirea de trup, în Ceruri, înaintea Dreptului Judecător”.