În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Binecuvântare la ceas de împlinire în Parohia „Buna Vestire”-Giulești
Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din cimitirul Parohiei „Buna Vestire”-Giulești, Protopopiatul Sector 6 Capitală, a fost înnoită astăzi, 6 octombrie, slujba de sfințire a veșmântului pictural și de binecuvântare a lucrărilor executate în ultima perioadă fiind săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor. La final, ierarhul a oferit din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, o serie de ordine, ranguri și distincții celor care au contribuit la înfrumusețarea sfântului lăcaș.
Comunitatea credincioșilor din Parohia „Buna Vestire”-Giulești, sectorul 6 al Capitalei, a trăit în Duminica a 20-a după Rusalii bucuria împlinirilor, a eforturilor de înfrumusețare a bisericii cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”, fiind încununate prin sfințirea veșmântului pictural prin ungere cu Sfântul și Marele Mir și stropire cu apă sfințită și de binecuvântarea celorlalte lucrări executate în cadrul complexului bisericesc, prin stropire cu agheasmă.
Sfintele rânduieli au fost săvârșite de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, înconjurat de un sobor de clerici din care au făcut parte părintele vicar eparhial Costel Burlacu; părintele Ciprian Ion Ioniță, consilier patriarhal; părintele paroh Ionuț Tutea, consilier eparhial; părintele protoiereu Cătălin Dabu de la Protopopiatul Sector 6 Capitală; arhidiaconul lect. univ. dr. Eugen Maftei, consilier eparhial, precum și alți preoți și diaconi.
În continuare, soborul de slujitori a oficiat Sfânta Liturghie. După citirea pasajului evanghelic în care este istorisită învierea fiului văduvei din Nain, Preasfinția Sa a rostit un cuvânt în care a vorbit despre învățăturile desprinse din textul scripturistic.
„Evanghelia acestei zile este plină de semnificații. În primul rând ne vorbeşte despre faptul că noi nu suntem făcuți pentru mormânt. Drumul nostru trebuie să sfârşească în cer. Sunt oameni care în mod plenar au o astfel de credință, oameni care se pregătesc pentru sfârşit. Unii oameni trăiesc ca şi cum ar fi ultima zi din viața lor. Aceasta este învățătura Bisericii în legătură cu trecerea noastră dincolo. Marii Părinți, în cuvinte filocalice de o rară frumusețe, ne spun că ziua din urmă este ca o zi de Paști, pentru că «Paștele» înseamnă trecere. Trecem de la cele efemere la cele veșnice. Evanghelia de astăzi ne învață, de asemenea, că Mântuitorul Iisus Hristos a arătat atenție față de femeia îndurerată. (…) Ea ne vorbește și despre chemarea lacrimilor. Femeia din această Evanghelie nu a solicitat prezența Mântuitorului. Poate că nici nu Îl cunoștea, poate că nu auzise despre El sau, dacă auzise, nu îndrăznea ea, din smerita poziție pe care o avea, să spere că Mântuitorul va veni chiar la ea în ceasul durerii ei. Dar Mântuitorul a auzit chemarea lacrimilor. Părinții Bisericii ne spun că există și un botez al lacrimilor, la fel de important ca și Botezul cel dintâi. Sunt oameni care plâng pentru păcatele lor și se curăță prin lacrimi. Sunt oameni care printr-o lacrimă câștigă cerul, iar cerul se deschide când se întâlnește cu o astfel de stare de umilință pe care o avem fiecare ca variantă de întoarcere către Dumnezeu. Părinții Bisericii ne spun că Mântuitorul a ajuns la Nain la asfințitul soarelui. Cei care au comentat acest text ne spun de ce la asfințitul soarelui, pentru că, dacă cineva murea dimineața sau în timpul zilei, până la asfințitul soarelui era îngropat. Nu mai putea rămâne peste noapte în comunitate. El, Care este Soarele dreptății, El, Care a venit să arate tuturor calea care duce către Împărăția cerurilor, El, Care este Lumina lumii, a venit la vremea înserării pentru a deschide nouă tuturor porțile către Împărăția Sa și să ne țină aprinsă nădejdea că și noi într-o zi, dacă vom bate la poarta milostivirii Lui, El ne va primi”, a spus Preasfinția Sa.
La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a transmis un mesaj de felicitare din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel ostenitorilor și ctitorilor care au contribuit la finalizarea lucrărilor de înfrumusețare a bisericii, oferind din partea Întâistătătorului Bisericii noastre ordine, ranguri și distincții celor care s-au evidențiat în acest demers.
Părintelui paroh Ionuț Tutea și părintelui coslujitor Constantin-Adrian Neagu le-a fost conferit Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus” pentru clerici. Părintele pensionar Lucian Gheorghe, fost paroh al comunității giuleștene, a primit Ordinul „Sfinții Martiri Brâncoveni” pentru clerici. Preoții coslujitori Marin Voinea și Emanuel Eugen Oprea au primit rangul clerical onorific de iconom. Diploma omagială a anului 2024 cu medalie comemorativă a fost oferită părintelui coslujitor Matei Velea, iar Consiliul parohial și Comitetul parohial au primit distincția de vrednicie cu chipul Sfinților Împărați Constantin și Elena.
Părintele paroh a mulțumit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru ordinul oferit și pentru grija părintească arătată comunității pe care o păstorește, Preasfinției Sale pentru săvârșirea sfintelor rânduieli și pentru cuvântul de învățătură, precum și tuturor celor care au fost prezenți la acest moment de sărbătoare și celor care au sprijinit lucrările executate în sfântul lăcaș.