De sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în biserică, joi, 21 noiembrie, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a slujit la hramul Mănăstirii Peștera din
Binecuvântare pentru miri care ajută Biserica
În data de 7 iulie 2007, în biserica parohiei ortodoxe „Sf. Antonie cel Mare“ din Lucca (Italia) a fost oficiată cununia religioasă a d-lui Iulian Dascălu cu tânăra Anca Dorina Zăgrean. La acest moment solemn a participat şi Înalt Prea Sfinţitul Daniel, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, fiind invitat de IPS Mitropolit Iosif al Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale şi Meridionale pentru a vizita această parohie, în care majoritatea enoriaşilor este constituită de moldoveni din România. La cununia religioasă a mai participat, ca delegat al IPS Mitropolit Iosif, şi PS Siluan Marsilianul, episcop-vicar al Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale şi Meridionale.
Acest eveniment a fost unul solemn, echilibrat, contribuind la crearea unei imagini pozitive a României în această zonă prin modul în care a fost organizat. Anul 2007 fiind primul an în care România este parte componentă a Uniunii Europene, ar fi de dorit să fie create cât mai multe astfel de evenimente liturgice şi misionare. Ca o mărturie a grijii pe care Biserica o poartă faţă de românii aflaţi în Italia este şi înfiinţarea de către Sfântul Sinod al BOR a unei Episcopii Ortodoxe Române în Italia. De altfel, IPS Mitropolit Daniel a făcut un apel ca şi alţi ierarhi ortodocşi din România să vină în mijlocul comunităţilor româneşti din afara graniţelor ţării pentru a întări în credinţă şi în comuniune pe aceşti fii ai Bisericii noastre. Înalt Prea Sfinţia Sa a făcut, anterior, mai multe vizite misionare în parohii româneşti din diaspora, cum a fost şi vizita la Lisabona (Portugalia) de anul trecut. De asemenea, este de dorit ca tot mai mulţi cetăţeni străini să viziteze ţara noastră pentru a cunoaşte în mod nemijlocit tradiţiile româneşti şi roadele credinţei ortodoxe pe acest pământ. O ilustrare a acestui schimb de vizite este şi faptul că IPS Mitropolit Iosif se află în această perioadă în ţară cu un grup de tineri, într-un pelerinaj la mănăstiri româneşti. IPS Mitropolit Daniel a dorit să ofere şi un sprijin material parohiei ortodoxe „Sf. Antonie cel Mare“ din Lucca, prin donaţia a două jilţuri arhiereşti, a unei perechi de cununii, a unui veştmânt preoţesc şi a numeroase cărţi necesare pentru biblioteca parohială. La aceste daruri s-a adăugat şi un sistem de aer condiţionat pentru biserică, oferit de d-l Iulian Dascălu. De menţionat este şi faptul că iconostasul bisericii româneşti din Lucca este lucrat în zona Neamţului. D-l Iulian Dascălu este un om de afaceri ieşean care a sprijinit în mod constant activitatea cultural-misionară şi social-filantropică a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, fiind şi membru al Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Iaşilor. Domnia sa sprijină activitatea ziarului „Lumina“, ajută la construcţia bisericii studenţilor din campusul „Tudor Vladimirescu“ din Iaşi şi a amenajat două capele în incinta mall-urilor pe care le-a construit în Iaşi şi în Timişoara. IPS Mitropolit Daniel a apreciat în mod deosebit iniţiativa mirilor de a se cununa într-o biserică ortodoxă românească din Italia, având în vedere că Timişoara, oraşul de origine al miresei, este localitatea cu cei mai mulţi etnici italieni din ţară (procentual vorbind) şi că d-l Iulian Dascălu are numeroase relaţii de prietenie şi de colaborare cu etnici italieni.