Comunitatea credincioșilor din Parohia „Sfântul Antonie cel Mare”‑Titan și‑a sărbătorit astăzi, 23 noiembrie, cel de‑al treilea ocrotitor spiritual, Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, care s
Binecuvântare pentru obștea și pelerinii unui nou schit argeșean
Cu câteva zile înainte de sărbătorirea hramului închinat Sfântului Voievod Neagoe Basarab, schitul argeșean din comuna Vlădești a îmbrăcat duminică, 22 septembrie, haine de sărbătoare. Sute de credincioși au avut bucuria de a se întâlni în rugăciune cu Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, care a săvârșit Sfânta Liturghie în paraclisul așezământului monahal.
Chiriarhul a rostit la momentul rânduit un cuvânt de învățătură în care a amintit că noul schit, construit cu ajutorul obștii monahale de la schitul athonit Lacu și al credincioșilor români din toate zonele țării, este un dar oferit de Dumnezeu argeșenilor pentru toate daniile făcute de voievodul Neagoe Basarab mănăstirilor din Muntele Athos: „Sfântul Munte Athos a fost și rămâne un reper de viață monahală pentru întreaga Ortodoxie. De-a lungul timpului, și mai nou după 1990, călugării români care au mers în pelerinaj sau au viețuit un timp în Muntele Athos și-au dorit să construiască în România mănăstiri noi, după tipicul athonit, sau să impună o rânduială athonită în unele mai vechi. Cu binecuvântarea lui Dumnezeu, având la bază această dorință, în Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului a fost sfințită, la 1 mai 2023, piatra de temelie pentru un nou schit închinat Sfântului Neagoe Basarab. De la acel moment, a fost ridicat un paraclis care a fost așezat sub ocrotirea sfântului voievod, iar în acest an au început lucrările la biserica mare a schitului, care au avansat foarte mult până în prezent. Un sprijin deosebit a venit din partea Consiliului Județean Argeș și a primăriei comunei Vlădești, pe teritoriul căreia se ridică această nouă mănăstire. Acestor instituții li s-au adăugat foarte mulți sponsori care au așezat câte o cărămidă în această nouă construcție”, a spus Înaltpreasfinția Sa.
Pentru a răsplăti eforturile ctitorilor care au susținut financiar lucrarea până în prezent, chiriarhul le-a oferit acestora diplome eparhiale de vrednicie însoțite de medalii care să le amintească de această zi binecuvântată. La rândul său, ierarhul a primit din partea obștii monahale o medalie, fiind socotit ca prim ctitor al acestui schit.
După oficierea Sfintei Liturghii, Părintele Arhiepiscop Calinic a binecuvântat lucrările executate la biserica de zid a schitului, fiind însoțit de obștea monahală și de credincioșii prezenți la eveniment. Lucrările la biserica mare a schitului vor continua, urmând ca până în toamna anului 2025 să fie terminate turlele și acoperișul bisericii, se arată pe site-ul arhiepiscopiaargesuluisimuscelului.ro.