Duminică, 3 noiembrie, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, a săvârşit Sfânta Liturghie în Parohia Olari, Protopopiatul Arad, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, se arată pe site-ul arhiepiscopiaaradului.ro.
Binecuvântarea Sfântului Apostol Bartolomeu la o parohie bucureșteană
Parohia „Flămânda” din Protopopiatul Sector 4 Capitală este unul dintre multele sfinte lăcașuri bucureștene care își serbează hramul la praznicul Adormirii Maicii Domnului. Ca și în anii anteriori, comunitatea ocrotită de Preasfânta Născătoare de Dumnezeu și de Sfântul Ierarh Haralambie a întâmpinat sărbătoarea parohiei printr‑un program liturgic special, care a debutat în ajun cu oficierea slujbei Vecerniei unită cu Litia.
Spre bucuria membrilor acestei parohii, dar și pentru alți iubitori ai sfinților lui Dumnezeu, biserica a primit anul acesta, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, și prin bunăvoința Preasfințitului Părinte Siluan, Episcopul ortodox român al Italiei, un fragment din cinstitele moaște ale Sfântului Apostol Bartolomeu de la Parohia Ortodoxă Română din orașul sicilian Catania, Italia. Astfel, obișnuitelor manifestări religioase prilejuite de hramul parohiei li s‑au adăugat anul acesta și slujba de sfințire a raclei din argint făurită cu măiestrie la Atelierele Patriarhiei Române, care a fost săvârșită de un sobor de clerici, condus de delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, părintele prof. univ. dr. Nicușor Beldiman, consilier patriarhal, din care au mai făcut parte părintele prof. univ. dr. George Grigoriță, consilier patriarhal; părintele prof. univ. dr. David Pestroiu, parohul bisericii, precum și alți clerici.
La finalul rânduielii de sfințire, noua raclă a fost așezată într‑un loc special din biserică, sub icoana Sfântului Apostol Bartolomeu, zugrăvită după rânduiala bizantină, credincioșii care au participat la sfintele slujbe închinându‑se cu evlavie celor două odoare duhovnicești care au îmbogățit tezaurul spiritual al parohiei bucureștene.
În continuare, soborul de slujitori a oficiat după rânduială Vecernia unită cu Litia, în cadrul căreia a fost cântat Prohodul Maicii Domnului, la finalul căreia părintele Nicușor Beldiman a rostit un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre evlavia poporului român pentru Născătoarea de Dumnezeu, explicând înțelesurile teologice ale icoanei sărbătorii.
„În această icoană o vedem pe Maica Domnului care adormise, înconjurată de Sfinții Apostoli, însă Îl vedem și pe Mântuitorul, Care nu o părăsește pe Maica Sa, ci ține în brațe, în chip de prunc, sufletul Sfintei Fecioare Maria. Din această icoană înțelegem recunoștința pe care Maica Domnului I‑a purtat‑o Fiului lui Dumnezeu, într‑un act firesc, pentru viața ei întru totul sfântă, pentru că ea a fost aleasă să Îl nască pe Fiul lui Dumnezeu. Prin cuvântul «Fie mie!» s‑a pus început mântuirii noastre. Mai observăm din acest gest al Mântuitorului, Care nu o părăsește pe Maica Sa, o dumnezeiască grijă. Așa cum Sfânta Fecioară Maria L‑a purtat în pântecele ei și mai apoi a avut grijă de El, urmându‑L în activitatea Sa până la Jertfa de pe Cruce. Iar când a fost coborât de pe Cruce, Maica Sa L‑a cuprins în preacuratele sale brațe. Acum vine vreme, ca o sfântă și dumnezeiască restituire, ca nici Fiul Său să nu o părăsească. Mai învățăm din această icoană un act de pedagogie divină. Și noi am fost copii și părinții noștri au avut grijă de noi, dar vine vremea când lucrurile se schimbă în viață. Părinții noștri au nevoie de îngrijire, mai ales dacă au neputințe trupești și devin pentru noi ca niște copii și noi avem grijă de ei. Vedem în acest gest pedagogia divină pe care ne‑o arată Mântuitorul”, a spus părintele consilier patriarhal.
Totodată, părintele profesor Nicușor Beldiman a prezentat și aspecte din viața și lucrarea de predicare a Evangheliei a Sfântului Apostol Bartolomeu. La final, părintele paroh a mulțumit Patriarhului României pentru binecuvântarea primirii sfintelor moaște, Preasfințitului Părinte Episcop Siluan și parohiei românești care a oferit odorul sfânt, precum și tuturor celor care au contribuit pentru confecționarea raclei și pictarea icoanei sfântului.