IPS Părinte Mitropolit Ioan și-a serbat, și anul acesta, onomastica, la sărbătoarea Soborului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, Înaintemergătorul Domnului, luând masa de prânz cu beneficiarii Centrului social de urgență pentru persoane fără adăpost de la Pădurea Verde din Timișoara.
Biserica din Schiau, Valea Călugărească, va fi reconstruită
Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, a sfinţit sâmbătă, 27 iulie, piatra de temelie pentru un nou locaş de cult în Schiau, judeţul Prahova, localitate unde îşi doarme somnul de veci mama preotului şi scriitorului Gala Galaction, informează basilica.ro.
Vechea biserică din Schiau, comuna Valea Călugărească, s-a deterioriat iremediabil cu trecerea timpului şi nu a mai putut fi salvată, astfel că va fi construit un nou locaş de cult cu hramul „Sfântul Nicolae”. În cuvântul adresat după aşezarea pietrei de temelie, ierarhul a explicat că, din păcate, foarte mulţi dintre noi nu mai privim bisericile drept porţi ale cerului. „Nu mai avem nevoie de cer pentru că suntem prea legaţi de pământ, toţi deopotrivă iubim prea mult ţărâna, nu mai privim spre cer şi, de aceea, nu mai considerăm bisericile porţi către cer. Dar ele sunt porţi ale cerului pentru că toţi care intră în ele în lumea aceasta au posibilitatea să ajungă moştenitori ai Împărăţiei cerului”.
Preasfinţia Sa a evidenţiat legătura care există între Gala Galaction şi comuna Valea Călugărească, în special localitatea Schiau. „Gala Galaction a venit de multe ori în acest loc. Mai mult decât atât, în apropiere locuia un frate de-al lui, iar mama sa, când a trecut la cele veşnice, după ce a fost privegheată de familie şi de fiul ei, preotul şi profesorul de teologie Gala Galaction, deşi trebuia să fie îngropată la Videle, a fost îngropată în acest deal în 1938”. În cursul aceleiaşi dimineţi, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul a oficiat Sfânta Liturghie în biserica din Valea Popii, comuna Valea Călugărească, cu prilejul hramului. Locaşul de cult îl are ca ocrotitor pe Sfântul Pantelimon, sărbătorit de Biserică în data de 27 iulie.
La final, ierarhul a oficiat slujba Parastasului pentru ctitorii locaşului de cult trecuţi în veşnicie.