În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Biserica Zlătari de pe Calea Victoriei va fi sfințită
Biserica Zlătari din București va fi sfințită duminică, 16 iunie, în urma unor ample lucrări de înnoire, restaurare și consolidare. În perioada 2008-2023 s-au făcut reparații generale atât în exterior, cât și în interior, și a fost construit un centru social-pastoral. La această biserică istorică situată pe Calea Victoriei este păstrată, din anul 1790, mâna dreaptă a Sfântului Sfințit Mucenic Ciprian.
Timp de 15 ani s-au desfășurat lucrări de restaurare, conservare a elementelor arhitecturale și picturale, și punere în valoare a istoricului edificiu. Pictura murală a bisericii, realizată în tehnica ulei de maestrul Gheorghe Tattarescu între anii 1853 și 1854, a fost restaurată de un artist specializat în pictura de epocă.
„Biserica a fost restaurată integral. S-a făcut consolidarea zidăriei, iar acoperișul a fost schimbat cu tablă de cupru. Tencuiala veche deteriorată a fost înlăturată și s-a realizat o tencuială nouă. Într-o altă fază a amplului proiect, s-a lucrat la centura de piatră, care a fost restaurată împreună cu scările de la intrare. În interior, fiind încă urme ale cutremurului din 1977, a fost nevoie de reparații generale de consolidare. A fost curățată și restaurată pictura murală, pe o suprafață de 852 mp. Totodată, au fost restaurate iconostasul și mobilierul de lemn policrom. În anul 2009, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a fost realizată o raclă nouă în care au fost așezate moaștele Sfântului Sfințit Mucenic Ciprian, ocrotitorul bisericii. Racla este din argint și are opt icoane în email. Pentru icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului s-a făcut un nou iconostas. În perioada 2019-2023 s-a construit și Centrul social-pastoral «Sfinții Ciprian și Iustina». Este o clădire nouă pentru depozitarea obiectelor de cult, care are o sală multifuncțională, o bibliotecă și o arhivă, centrul fiind dedicat și unor activități pastorale ale bisericii. S-a amenajat și curtea bisericii. Au fost plantate flori și arbuști încât să arate un ambient cât mai plăcut”, ne-a declarat părintele paroh Nicolae Dascălu, consilier patriarhal și directorul Publicațiilor „LUMINA” ale Patriarhiei Române.
Lăcașul a fost ctitorit în secolul al 17-lea și are numele de la cartierul unde locuiau membrii breslei zlătarilor, meșteri aurari și argintari. Din cauza vicisitudinilor timpului a ajuns în ruină, fiind nevoie de edificarea unei alte biserici pe același loc. Biserica actuală a fost construită la jumătatea secolului al 19-lea, fiind singura din București cu hramul „Sfântul Sfințit Mucenic Ciprian”.
La această biserică istorică bucureșteană credincioșii au posibilitatea să se închine la racla ce adăpostește mâna dreaptă a Sfântului Ciprian, păstrată în tezaurul sacru al lăcașului din anul 1790.