Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a săvârșit în Duminica dinaintea Nașterii Domnului Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală din București,
„Bucuria Nașterii Domnului” a răsunat luni seară și la Botoșani
Luni, 19 decembrie 2022, Casa de Cultură a Sindicatelor „Nicolae Iorga” din Botoșani a fost gazda tradiționalului concert de colinde „Bucuria Nașterii Domnului”, organizat de Protopopiatul Botoșani. La eveniment au fost prezenți Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și părintele arhimandrit Efrem Vatopedinul din Sfântul Munte Athos.
Bucuria Nașterii Domnului Hristos a fost vestită în acest an de către patru coruri din județ: Corul „Anima Musicae” al Liceului de Artă „Ștefan Luchian” Botoșani, dirijat de prof. Alexandru Mocanu; Corul de fete al Liceului Pedagogic „Nicolae Iorga” Botoșani, dirijat de prof. Laurențiu Palade; Corul „Filotheos” al Seminarului Teologic Liceal „Sfântul Gheorghe” Botoșani, dirijat de prof. Gheorghiță Bulboacă, și Corul „Heruvimii” al Protopopiatului Botoșani, dirijat de părintele Emanoil Vasile Crețu.
În continuarea evenimentului, părintele Efrem Vatopedinul a adresat un cuvânt celor prezenți la eveniment, iar la final, după cuvântul de binecuvântare rostit de Părintele Mitropolit Teofan, publicul a cântat „O, ce veste minunată!”
„Ascultându-l pe părintele stareț Efrem vorbindu-ne despre filosofii lumii antice care intuiau venirea Dumnezeului Om într-o bună zi printre oameni, vorbind despre magii care au plecat din Persia, din Iranul de astăzi, călătorind până la Betleem, am văzut într-adevăr în această seară călătoria lor din Iran până la Betleem. Cele patru coruri care s-au prezentat în fața noastră căutau drumul către peștera din Betleem. Căutau în stânga, căutau în dreapta, se opreau, mergeau mai departe, până au ajuns acolo. După acest pelerinaj îndelungat al magilor-colindători din această seară, am ajuns în fața peșterii. Iar acolo, părintele stareț Efrem a încercat să ne introducă, atât cât poate mintea și inima noastră, să ne spună ce s-a întâmplat acolo: Marea taină a preluării de către oameni a tainei și înrădăcinarea ei astăzi în inimile oamenilor”, a rostit, la final, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.
Tot luni, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan, arhim. Efrem a vizitat Mănăstirea Zosin, unde a ținut un cuvânt duhovnicesc monahilor și monahiilor din județul Botoșani, precum și Mănăstirea Popăuți.