În ziua praznicului Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, credincioșii Bisericii „Sfântul Nicolae”‑Ghica, paraclis universitar din București, au trăit un moment de mare bucurie
Bucuria slujirii cu preoții pensionari în Protopopiatul Vălenii de Munte
În ziua de pomenire a Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur, Protoieria Vălenii de Munte, județul Prahova, a desfășurat un proiect misionar dedicat preoților pensionari, intitulat „Bucuria slujirii: harul și devotamentul sacerdotal”. Cei șaptesprezece preoți pensionari din protoierie au participat la Sfânta Liturghie săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, și la un moment festiv la sediul protopopiatului.
În contextul Anului omagial al pastorației persoanelor vârstnice, luni, 13 noiembrie, Protoieria Vălenii de Munte a desfășurat, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, o acțiune misionar-pastorală intitulată „Bucuria slujirii: harul și devotamentul sacerdotal”.
La eveniment a participat și Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, care a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor format din părintele protoiereu Mihail Peneș, cei șaptesprezece preoți pensionari din Protoieria Vălenii de Munte, precum și alți clerici.
Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură, după citirea Sfintei Evanghelii, în care a vorbit despre Sfântul Ioan Gură de Aur.
„Astăzi îl pomenim pe un ierarh care a rămas în istoria Bisericii ca un mare trăitor, ca imnograf, ca alcătuitor de rugăciuni și de Liturghie. Din alcătuirile sale, între cele mai pline de nădejde cu care ne întâlnim atunci când slujim la Sfântul Altar, este rugăciunea de la Vohodul mic, care ne încredințează că împreună cu slujirea noastră este și slujirea sfinților îngeri. (…) El, fiul unui general și al unei femei deosebit de evlavioase, a înțeles slujirea Liturghiei ca pe cel mai înfricoșător lucru. De aceea a fugit, iar unul dintre textele pe care le-a scris și care au rămas emblematice ne vorbește despre această fugă de preoție, nu de răspundere, ci ca recunoaștere a limitelor omenești. El a iubit liniștirea, în textele lui găsindu-se adeseori termeni precum «isihia», «lepădarea de sine». Ioan Gură de Aur, pe lângă Liturghiile oficiale la care participa, slujea adeseori noaptea într-un paraclis al palatului său, dar și la unele mănăstiri sau biserici, căutând să fie mereu în comuniune cu Mai-marele păstorilor pe Care L-a slujit”, a arătat ierarhul.
La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, care și-a serbat ziua de naștere în această zi, a fost felicitat de soborul de slujitori și de credincioși, primind un frumos aranjament floral.
În continuare, clericii au participat la o ședință clericală festivă la sediul Protopopiatului Vălenii de Munte, prezidată de Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, unde preoții pensionari au fost felicitați pentru activitatea lor pastorală și îndelungata slujire preoțească, primind în dar câte un epitrahil.
Despre activitatea desfășurată de protoierie ne-a dat detalii părintele protopop Mihail Peneș: „Prin această activitate am dorit să oferim celor șaptesprezece preoți pensionari și îmbisericiți din cadrul protoieriei bucuria de a sluji împreună Sfânta Liturghie sub protia Preasfințitului Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, în biserica Parohiei «Sfântul Ioan Botezătorul» din orașul Vălenii de Munte. Împreună-slujirea Dumnezeieștii Liturghii am dorit a fi un semn de neîntreruptă activitate pastorală și recunoștință pentru devotamentul slujirii de care au dat dovadă pe parcursul activității sacerdotale în care o parte dintre aceștia au îndeplinit și atribuții administrative. Totodată, ca semn al continuității slujirii preoțești și ca o dovadă a prețuirii de care se bucură în rândul clericilor protoieriei, preoții pensionari îmbisericiți vor primi din partea Protoieriei Vălenii de Munte câte un epitrahil de protocol”.