„Taina cea din veac ascunsă și de îngeri neștiută”, Nașterea din Fecioara Maria a Fiului lui Dumnezeu devenit Om, a fost prăznuită cu multă solemnitate și bucurie la Catedrala Patriarhală din
Bucurii duhovniceşti în parohia vâlceană Foleştii de Sus
De sărbătoarea Cinstirii lanţului Sfântului Apostol Petru, prăznuită joi, 16 ianuarie, Înaltpreasfinţitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, a participat la hramul bisericii închinate Sfinţilor Apostoli, din comuna Tomşani, satul Foleştii de Sus, judeţul Vâlcea. Sfânta Liturghie a fost săvârşită de pr. Mihai Cârţan, protoiereul Protopopiatului Horezu, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi.
După Sfânta Liturghie, IPS Părinte Gherasim a rostit un cuvânt de învăţătură în care a istorisit viaţa şi activitatea Sfântului Apostol Petru şi îndemnându-i pe credincioşi să-l păstreze drept model de smerenie şi sfinţenie în lucrarea lor pentru mântuirea sufletului.
În cadrul Sfintei Liturghii, numeroşi elevi de la Şcoala Gimnazială Foleştii de Sus, coordonaţi de profesorul de religie Liviu Bogdan Tudor, după ce au fost spovediţi de părinţii duhovnici, au primit Taina Sfintei Euharistii. La final, IPS Gherasim a apreciat slujirea bisericească a preoţilor Vasile Emanoil Găman şi Ion Găman, felicitându-i pentru frumoasa activitate pastorală şi misionară desfăşurată în cadrul parohiei. Părintele paroh, Emanoil Găman, a mulţumit la rândul său IPS Gherasim pentru vizita şi binecuvântarea arhierească primită de credincioşii Parohiei Foleştii de Sus.
În Arhiepiscopia Râmnicului, biserica parohială din satul Foleştii de Sus este singura ce are hramul „Cinstirea lanţului Sfântului Apostol Petru“.
Scurt istoric
Parohia Foleştii de Sus este aşezată din punct de vedere geografic pe drumul judeţean Băbeni-Horezu, de o parte şi de alta a râului Bistriţa şi face parte din comuna Tomşani, judeţul Vâlcea.
Parohia cuprinde satele Foleştii de Sus, Bălţăţeni şi cătunele Ogrăzele şi Tabaci. Satul Foleştii de Sus şi cătunele Tabaci şi Ogrăzele sunt situate pe partea dreaptă a râului Bistriţa, iar satul Bălţăţeni, pe partea stângă a râului. În centrul satului Foleştii de Sus se găseşte biserica parohială, construită între anii 1895 şi 1907 de către preotul Gheorghe Dumitrescu, iar sfinţirea ei a fost săvârşită de către episcopul Atanasie Mironescu, la 23 septembrie 1907. Hramul bisericii este „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ şi „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie“, fiind prăznuit pe 16 ianuarie, ziua Cinstirii lanţului Sfântului Apostol Petru.
De-a lungul anilor s-au efectuat mai multe lucrări de reparaţii, consolidare şi modernizare. Astfel, între anii 1977 şi 1978, a fost împrejmuită cu gard din ciment de către preotul Nicolae Ştefăneanu. Între anii 1989 şi 1990, s-au adăugat lucrări majore de consolidare, restaurare de pictură şi s-a construit un şopron prăznicar, de către preotul Ion Găman. La 18 februarie 1990, biserica a fost resfinţită de către Preasfinţitul Părinte Calinic Argatu, pe atunci Arhiereu-vicar al Episcopiei Râmnicului şi Argeşului, Episcopul Râmnicului şi Argeşului fiind Preasfinţitul Părinte Gherasim Cristea. Între anii 2007 şi 2009, s-au realizat alte lucrări de modernizare. Toate lucrările au fost făcute sub asistenţa directă a preotului paroh Vasile-Emanoil Găman, ajutat de preotul Ion Găman, enoriaşii parohiei şi autorităţile locale ale comunei Tomşani, prin persoana domnului primar Dumitru Pearcu. Finanţarea lucrărilor principale (centrală, tâmplărie, acoperiş şi tencuieli exterioare) s-a făcut de către Ministerul Culturii şi Cultelor, cu sprijinul domnului Emilian Frâncu, deputat de Vâlcea, în prezent primarul Râmnicului Vâlcea.