De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Bucurii duhovnicești în Valea Almăjului
În Duminica Sfinților Români, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a vizitat Parohia Moceriș din Protopopiatul Băile Herculane, județul Caraș Severin. Ierarhul a săvârșit slujba de binecuvântare a lucrările efectuate la exteriorul bisericii și de sfințire a picturii murale care a fost restaurată, apoi Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. În aceeaşi zi, Preasfinţia Sa a pus piatra de temelie pentru un nou sfânt lăcaş.
Episcopul Caransebeșului a fost întâmpinat în comunitatea severineană, după tradiție, de credincioși de toate vârstele înveșmântați în frumosul port popular, cu pâine și sare. Preasfinția Sa a săvârșit mai întâi slujba de binecuvântare a lucrărilor de restaurare săvârșite atât la interiorul, cât și la exteriorul bisericii, sfințind cu acest prilej și veșmântul pictural al bisericii închinate Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, care a fost readus la frumusețea cea dintâi, se arată pe site-ul episcopiacaransebesului.ro.
În continuare, în biserica înnoită, ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. În cuvântul de învățătură rostit, Preasfințitul Părinte Episcop Lucian i-a îndemnat pe credincioșii prezenți să sprijine lucrarea jertfelnică a preoților, urmând chemării Mântuitorului din Sfânta Evanghelie.
„Dumnezeu să ne ajute să fim pe mai departe alături de preoții și de credincioșii noștri și tot timpul să ne aducem aminte de jertfa Sfinților Apostoli, mai ales că astăzi am auzit la Sfânta Evanghelie cum cei patru Apostoli s-au jertfit pentru activitatea de evanghelizare a lumii, înțelegând că trebuie să fie și să rămână pescari de oameni. Mântuitorul i-a chemat și ei au lăsat totul, au devenit pescari de oameni și după Cincizecime s-au dus până la marginile pământului și L-au propovăduit pe Mântuitorul Iisus Hristos, iar unii dintre ei au avut parte de moarte martirică. Așadar, să-i urmăm pe Sfinții Apostoli și să încercăm și noi să avem dreaptă socoteală și atunci când Dumnezeu ne cere, să lăsăm grijile lumești, să fim capabili să spunem și noi împreună cu Apostolii: Da, Doamne, eu vin după Tine, las totul și Te urmez până la sfârșitul vieții!”, a explicat ierarhul.
La final, pentru activitatea rodnică desfășurată în parohie, Preasfinția Sa l-a hirotesit iconom stavrofor pe părintele paroh Călin Smeu, iar ctitorilor Adrian și Luisiana Stoicu le-a oferit ordinul eparhial „Crucea Episcop Elie Miron Cristea”, clasa I pentru mireni, respectiv clasa a doua pentru mireni. De asemenea, tuturor celor ce au contribuit la înfrumusețarea sfântului lăcaș chiriarhul le-a oferit diplome de recunoștință.
În aceeași zi, Episcopul Caransebeșului a pus piatra de temelie pentru biserica Așezământului bisericesc-cultural „Sfinții Români”-Borloveni, ce se va ridica pe dealul ce străjuiește satul Borlovenii Vechi. Sfântul lăcaș cu hramul „Duminica Sfinților Români” și „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” va fi construit din lemn.