De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Bustul lui Vespasian Erbiceanu, inaugurat la Chișinău
Vineri, 15 noiembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, a sfințit bustul primului președinte al Curții de Apel Chișinău, Vespasian Erbiceanu. Din sobor au făcut parte preoți atât din Mitropolia Basarabiei, cât și din cea a Moldovei și Bucovinei.
Inițiativa amplasării acestui monument în fața Curții de Apel Chișinău a aparținut avocatului Iulian Rusanovschi și Asociației obștești „Monumentum”.
La eveniment a fost prezent și ambasadorul României la Chișinău, Excelența Sa Daniel Ioniță, dar și președintele Secției de contencios administrativ și fiscal din cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție București, Ionel Barbă, președintele Uniunii Avocaților, Emanoil Ploșniță, președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Dorel Musteață, deputatul Octavian Țîcu ș.a. Fanfara Inspectoratului General al Poliției de Frontieră a intonat imnurile de stat ale Republicii Moldova și României.
„Personalitatea lui Vespasian Erbiceanu este remarcabilă pentru istoria dreptului românesc din prima parte a secolului XX și, am putea spune, de maximă importanță pentru organizarea și funcționarea justiției în Basarabia după Unirea din 1918”, a declarat avocatul Iulian Rusanovschi. Bustul este din bronz, realizat după o fotografie interbelică, ce îl înfățişează pe Erbiceanu Vespasian în roba de consilier la Înalta Curte de Casație și Justiție cu toate distincțiile pe care le-a obținut. Fiu al lui Gheorghe Erbiceanu, profesor la Seminarul „Veniamin” din Socola, și nepot al lui Constantin Erbiceanu, vicepreședinte al Academiei Române și decan al Facultății de Teologie din București, Vespasian Erbiceanu s-a născut la 30 noiembrie 1865 în comuna Bucium, județul Iași. A urmat mai întâi cursurile Seminarului „Veniamin” din Socola, apoi Academia de Teologie din Kiev, iar în 1896 a absolvit cursurile Facultății de Drept a Universității din Iași. A intrat în magistratură în 1895 și datorită calităților sale excepționale a fost transferat în Basarabia, începând cu 31 martie 1918. La 1 decembrie 1918 a pus bazele Cercului de studii juridice și sociale al Basarabiei, iar din ianuarie 1919 a inițiat publicația „Cuvântul Dreptății”. A înființat o bibliotecă pe lângă Curtea de Apel Chișinău, prima de acest gen în Basarabia. Pe lângă multiple articole științifice, este autor al unor lucrări monumentale, unele premiate de Academia Română. Vespasian Erbiceanu s-a stins din viață la 27 decembrie 1943, fiind înmormântat la cimitirul Bellu din București.