În seara zilei de duminică, 22 decembrie, la Biserica „Așezămintele Brâncovenești - Domnița Bălașa”, Paraclis Patriarhal din București, a fost organizat concertul tradițional de colinde „Legănelul lui
Cămin nou pentru doctoranzii de la ASE
Academia de Studii Economice (ASE) din Bucureşti a inaugurat săptămâna trecută un nou cămin destinat studenţilor doctoranzi şi angajaţilor ASE. Imobilul, situat pe strada Occidentului nr. 7, sectorul 1, a fost sfinţit de Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.
La eveniment au fost prezenţi prof. dr. Nicolae Istudor, rectorul Academiei de Studii Economice din Bucureşti, prorectori, decani ai facultăţilor din cadrul ASE, profesori, studenţi, precum şi reprezentanţi ai structurilor administrative. După sfinţire, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul a transmis un cuvânt de felicitare şi de binecuvântare din partea Patriarhului României. „Vă felicităm pentru această clădire modernă şi atât de necesară. Am săvârşit slujba de sfinţire cu imaginea Catedralei Mântuirii Neamului în faţă. Nu am ştiut că există un loc în Bucureşti din care Catedrala Naţională să se vadă atât de frumos. Am invocat în cadrul rugăciunii o mulţime de sfinţi, ca ei, prin rugăciunile lor, să lumineze minţile tuturor. Ne rugăm lui Dumnezeu să ajute ca tinerele generaţii, care sunt foarte dezorientate din cauza contextului nu numai naţional, ci şi european şi chiar mondial, să poată găsi totuşi suficiente resorturi morale şi sufleteşti pentru a studia cu gândul că primii beneficiari ai eforturilor lor vor fi chiar ei şi familiile lor”, a evidenţiat Preasfinţia Sa. La final, ierarhul a oferit tuturor celor prezenţi câte un calendar creştin-ortodox 2018, cu imagini ce amintesc de făuritorii Marii Uniri din anul 1918.
De asemenea, pr. Florin Marica, consilier patriarhal coordonator al Sectorului teologic-educaţional al Patriarhiei Române, a oferit pentru biblioteca Academiei de Studii Economice din Bucureşti mai multe volume apărute recent la Editurile Patriarhiei Române, referitoare atât la educaţia religioasă a tinerilor, cât şi la principalele obiective religioase din Capitală. „Deoarece în acest cămin sunt cazaţi şi români din Republica Moldova, poate şi din alte provincii româneşti, în acest an, declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca Anul omagial al unităţii de credinţă şi de neam, căminul acesta este o mică icoană a României, în care trăiesc şi lucrează împreună fii ai neamului nostru din toate provinciile locuite de români”, a reliefat PS Episcop Varlaam Ploieşteanul. „Imobilul este cel de-al 16-lea cămin al Universităţii, are şase etaje, 84 de camere, şapte săli destinate incubatorului de afaceri, cinci săli de lectură şi două săli de evenimente. Finanţarea acestui obiectiv s-a realizat din împrumuturi acordate de Banca Europeană de Investiţii, Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Educaţiei Naţionale, din bugete locale şi din alte surse legal constituite. Valoarea totală decontată a investiției este de peste 13 milioane de lei, din care peste 11 milioane decontați de ASE și restul decontați de Ministerul Educației”, ne-a declarat Radu Petrariu, consilierul rectorului ASE.