În ziua praznicului Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, credincioșii Bisericii „Sfântul Nicolae”‑Ghica, paraclis universitar din București, au trăit un moment de mare bucurie
Campania „Donează sânge, salvează o viață!” la un deceniu de la debut
Campania „Donează sânge, salvează o viață!”, desfășurată de voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, a debutat în anul 2013, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la inițiativa și sub purtarea de grijă a părintelui arhimandrit Ciprian Grădinaru, eclesiarh al Paraclisului Catedralei Naționale. La 10 ani de la derulare, campania umanitară desfășurată de Patriarhia Română s-a extins la nivel național, având ecouri chiar și peste hotare.
Prima acțiune de donare de sânge în cadrul campaniei „Donează sânge, salvează o viață!” a avut loc la 5 aprilie 2013 la Centrul de Transfuzie Sanguină București, iar la 13 aprilie 2013, la Paraclisul Catedralei Naționale a fost adus Centrul Mobil de Donare de Sânge. În urma succesului proiectului umanitar derulat de voluntarii coordonați de părintele arhimandrit Ciprian Grădinaru, la data de 27 octombrie 2014, cu prilejul sărbătorii Ocrotitorului Bucureștilor, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a declarat acest proiect ca fiind „proiect de interes național”, în desfășurarea lui fiind angrenate toate eparhiile Patriarhiei Române din țară și din străinătate, care au început să organizeze acțiuni de donare de sânge sub deviza „Donează sânge, salvează o viață!”, se arată într-un raport întocmit de coordonatorii campaniei, Alina-Ioana și Constantin Jiga-Scurtu.
Acțiunile de donare de sânge se desfășoară în mod curent în București și județul Prahova, dar au existat campanii în toate cele 41 de județe din România, precum și în afara granițelor țării, principalii beneficiari fiind unitățile spitalicești din București, unde este cea mai mare nevoie de sânge, respectiv Institutul Clinic Fundeni, Spitalul Universitar de Urgență București, Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Carol Davila” și Spitalul Clinic de Urgență București.
Peste 24.000 de litri de sânge
Din 2013 și până în prezent, în cadrul campaniei „Donează sânge, salvează o viață!” a Patriarhiei Române s-au derulat 44 de acțiuni în urma cărora au fost colectați peste 24.000 de litri de sânge. Numărul donatorilor fideli depășește 50.000, care au răspuns astfel chemării adresate de a ajuta semenii aflați în nevoie, pe fondul lipsei acute a sângelui și a derivatelor din sânge din sistemul medical românesc. Donatorii mobilizați de voluntarii de la paraclis fac acest gest nobil an de an din spirit civic, dar și pentru a arăta cum grija față de semeni este permanentă, iar dragostea și prețuirea pentru cei aflați în suferință, pentru cei care așteaptă o șansă la viață, reprezintă o datorie pe care ei o onorează de fiecare dată.
Totodată, prin campania „Donează sânge, salvează o viață!”, voluntarii Paraclisului Catedralei Naționale au sprijinit, începând cu anul 2018, proiectul de dotare cu echipamente și aparatură medicală a centrelor de transfuzii din București, Ploiești, Constanța, Cluj și a Centrului de Transfuzie Sanguină al Ministerului Apărării Naționale, valoarea acestui ajutor ridicându-se la suma de 183.000 de euro. Acțiunea a fost deosebit de importantă pentru aceste unități medicale, fiind considerată una dintre cele mai importante sponsorizări pentru aceste centre până în prezent.
Rezultatele campaniei în anul 2023
În anul 2023, voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului au organizat în București și județul Prahova 16 ediții la care au participat 4.500 de donatori și s-au colectat aproximativ 2.025 de litri de sânge. Partenerii voluntarilor în cadrul edițiilor desfășurate în anul ce a trecut au fost Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” din București (22 martie; 8-12 mai; 17 octombrie; 14-15 noiembrie; 21-22 noiembrie); Jandarmeria Română (24-27 martie; 28 august; 2-3 noiembrie); Liceul Tehnologic „Toma Socolescu” din Ploiești (4-5 mai; 27-28 noiembrie); Clubul Sportiv al Armatei „Steaua București” (7 iunie); Academia de Studii Economice din București (9 iunie); Poliția de Frontieră (12 iunie); Serviciul de Telecomunicații Speciale (31 august); Primăria Generală a Capitalei (26 octombrie) și Facultatea de Pompieri din cadrul Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” din București (20 decembrie).
Momente festive au mai fost organizate și cu prilejul Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge (14 iunie) la Palatul Patriarhiei, când a fost marcată și împlinirea a 10 ani de la debutul campaniei, dar și la celebrarea Zilei Medicinei Militare (21 august).
Având în vedere cantitatea de sânge donată prin intermediul campaniei „Donează sânge, salvează o viață!”, Patriarhia Română rămâne instituția cu cea mai mare contribuție adusă la creșterea numărului donatorilor de sânge din România. Donarea de sânge este un act de responsabilitate socială, de dragoste față de semenii aflați în suferință, în spitale ori acasă, care așteaptă o șansă la viață. Oricine este eligibil acestui act medical este așteptat la centrul de transfuzie sanguină din orașul său pentru a dona.
Un gest simplu din partea unui om sănătos poate avea valoare inestimabilă pentru un bolnav, se mai arată în comunicatul citat.