Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Campania „Sănătate pentru sate” a ajuns la 8.718 beneficiari
În anul 2019, peste 1.000 de persoane au beneficiat de consultaţii gratuite şi de consiliere medicală în cadrul campaniei „Sănătate pentru sate”, derulată de voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului. Aceştia au organizat anul trecut 10 acţiuni în judeţele Ilfov, Prahova, Călăraşi şi Giurgiu. Printre beneficiarii campaniei se numără persoane din mediul rural care nu sunt asigurate social sau care din diverse motive nu îşi permit o evaluare periodică a stării de sănătate.
Medicii voluntari au oferit asistență medicală unor categorii diferite de populație, de la copii la persoane vârstnice, cu grade variate de dizabilitate. Au fost depistate numeroase afecţiuni medicale de care oamenii nu ştiau şi s-au actualizat schemele de tratament, în cazul celor cu boli cronice. Unii dintre cei care s-au prezentat în faţa medicilor campaniei nu mai fuseseră la un control medical de foarte mulţi ani sau chiar niciodată. De la începutul campaniei, în 2015 și până în prezent, au fost organizate 68 de acțiuni, care au avut 8.718 beneficiari. În cadrul fiecărei ediţii s-au deplasat în teritoriu aproximativ 30 de voluntari ai Paraclisului Catedralei Naţionale, dintre care cel puțin 20 au fost cadre medicale, iar restul personal auxiliar. Echipele au fost compuse din medici cu următoarele specializări: medicină internă, cardiologie, diabet și boli de nutriție, gastroenterologie, pediatrie, oftalmologie, oncologie, endocrinologie, stomatologie, psihiatrie, reumatologie etc.
„Această campanie este binevenită, exprimând o stare normală în care Biserica este prezentă acolo unde există suferinţă și aduce bucurie şi speranţă, fiind aproape de oameni. Aceşti medici specialişti voluntari au făcut un sacrificiu de bunăvoie şi din dragoste, din milă față de oamenii nevoiaşi au salvat şi au alinat durerea multor suferinzi, copii, oameni săraci, nevoiaşi, care au trecut şi trec greu pe la medici. Au fost situaţii când au descoperit cazuri de cancer şi boli cronice, despre care mulţi oameni nu ştiau că le poartă în organismul lor. Ţin să-i felicit pe aceşti inimoşi şi devotaţi medici, asistenţi şi voluntari ai Paraclisului Catedralei Naționale, care au dat dovadă de consecvenţă şi de multă dragoste faţă de aproapele aflat în suferinţă”, a spus părintele arhimandrit Ciprian Grădinaru, eclesiarhul Paraclisului Catedralei Naţionale.