Comunitatea credincioșilor din Parohia „Sfântul Antonie cel Mare”‑Titan și‑a sărbătorit astăzi, 23 noiembrie, cel de‑al treilea ocrotitor spiritual, Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, care s
Campanie de prevenție și educație pentru sănătate în Urlați
Peste 100 de copii din orașul prahovean Urlați au participat marți, 13 august, la o nouă acțiune a campaniei „Prevenție și educație pentru sănătate”. Activitatea a fost organizată de voluntarii Paraclisului Catedralei Naționale în Parohia „Sfinții Voievozi”-Urlați. Copiii au fost învățați cum să adopte un stil de viață sănătos, cum să se îngrijească de igiena lor corporală, dar au fost introduse și elemente referitoare la gestionarea bullyingului și a situațiilor de hărțuire verbală.
Raluca Simion, psihoterapeut, a menționat: „Copiii au nevoie să afle cum să se mențină sănătoși pentru a crește frumos și pentru a avea o viață armonioasă. E datoria noastră, ca adulți, să le dăm informații corecte și probate, venite de la specialiști. Copiii își iau informații din diverse surse și atunci ei au nevoie să știe ce li se întâmplă, au nevoie să poată să identifice fenomenul de bullying și să își dea seama dacă cineva este victima acestui fenomen, să înțeleagă ce se întâmplă, ce efecte poate să aibă pe termen lung. Doar așa ei vor conștientiza că nu este normal ce se întâmplă și că trebuie să intervină, să anunțe un adult, să spună cuiva, nu să țină secret sau să spere că o să treacă, pentru că nu trece. Viitorul nu arată bine pentru nici una dintre părți: agresorii pot să rămână în același ritm și atunci să ducă o viață de agresori care mai târziu va fi pedepsită, pot să devină infractori, pot să fie marginalizați, să acumuleze foarte multă furie care duce la frustrare, irascibilitate nervi și aceasta duce la predispoziția către tot felul de accidente. Iar victimele, pentru ele chiar și în prezent este destul de neplăcut: pot să aibă depresie, pot să aibă coșmaruri care pe viitor pot să ducă la tulburări grave de somn”.
Campania de „Prevenție și educație pentru sănătate” are ca scop reducerea cazurilor de îmbolnăvire și creșterea calității vieții, în special în zonele rurale. În cadrul celor 76 de acțiuni ale campaniei, desfășurate din 2016 până în prezent, au fost sprijinite peste 16.400 de persoane.
„Copiii s-au bucurat de informații prețioase din partea medicilor specialiști, informații care îi vor ajuta să se dezvolte armonios și sănătos. Sunt informații care, dacă sunt deprinse de la vârste fragede, cu siguranță îi vor ajuta să prevină anume probleme de sănătate care pot apărea pe viitor. Latura educativă prin care formăm niște atitudini sănătoase și niște comportamente sănătoase reprezintă o bază sigură și o certitudine pentru viitorul lor, pentru a urma niște reguli prin care să rămână sănătoși”, a concluzionat Dănuț Prună, voluntar coordonator la Paraclisul Catedralei Naționale.