„Taina cea din veac ascunsă și de îngeri neștiută”, Nașterea din Fecioara Maria a Fiului lui Dumnezeu devenit Om, a fost prăznuită cu multă solemnitate și bucurie la Catedrala Patriarhală din
Capela Spitalului de Copii din Galați a fost sfințită
În fiecare an, ziua de prăznuire a Sfinților doctori fără de arginţi Chir şi Ioan reprezintă un prilej de mare bucurie duhovnicească pentru cadrele medicale şi micii pacienţi ai Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sfântul Ioan”, întrucât această instituţie medicală din municipiul Galaţi îşi sărbătoreşte ocrotitorii spirituali. Anul acesta, de sărbătoarea din 31 ianuarie a fost săvârşită slujba de sfinţire a capelei primului spital din judeţul Galaţi căruia i-a fost rânduit un ocrotitor spiritual.
Sfânta Liturghie de hram a fost săvârșită de un sobor de preoți de caritate din eparhie. Capela s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru credincioşii şi cadrele medicale ale spitalului gălăţean, dar şi pentru copiii bolnavi care au dorit să fie prezenţi la celebrarea liturgică. La momentul cuvenit, foarte mulţi copii au fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine.
După săvârşirea Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a oficiat slujba de sfinţire a capelei cu hramul „Sfinţii doctori fără de arginţi Chir şi Ioan”. După rânduiala Bisericii Ortodoxe, slujba de sfinţire a fost urmată de trecerea prin Sfântul Altar a credincioșilor şi copiilor aflaţi la tratament în acest spital, sărutarea Sfintei Mese, a Sfintei Evanghelii și a Sfintei Cruci şi primirea arhiereştii binecuvântări. „În cadrul slujbei de hram a ocrotitorilor spirituali ai spitalului pediatric din Galați, a fost sfințită capela închinată Sfinților doctori Chir și Ioan, cărora li s-a adăugat și Sfântul doctor Luca. Este o construcție nouă, care ține cont de utilitățile acestui spital, care îmbină lucrarea medicală din clinică cu lucrarea spirituală din biserică, deoarece și biserica este tot o clinică, așa cum ne învață Sfântul Ioan Gură de Aur. Mai impresionantă decât orice a fost prezența părinților și a cadrelor medicale purtând copiii pe brațe până la Sfântul Altar, în semn de mare binecuvântare de la Hristos-Domnul, Care ne-a învățat să chemăm la El copiii. În această clinică, Mântuitorul îi cheamă nu numai pentru a-i binecuvânta, ci și pentru a le fi doctor și vindecător sufletesc și trupesc lor, familiilor lor și familiei medicale de la acest spital”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian.
Pentru implicarea în lucrările de construire şi pictare a bisericii, părintele capelan Gheorghe Octavian Buruiană a primit rangul de iconom, iar cei care au sprijinit lucrările bisericii au primit din partea Arhiepiscopului Dunării de Jos diplome de ctitori şi acte de preţuire. La final, a fost săvârşită o slujbă de pomenire pentru toţi ostenitorii Spitalului de Copii din Galaţi trecuţi la Domnul.