La opt ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, cel care a păstorit Eparhia Maramureșului și Sătmarului mai bine de un sfert de secol (1990‑2016), miercuri, 30 octombrie,
Centenarul Universității „Babeș-Bolyai”, sărbătorit la Cluj-Napoca
Luni, 4 noiembrie, în Aula Magna a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca s-a desfășurat „Gala Centenar UBB”, o sesiune solemnă prilejuită de împlinirea unui secol de la înființarea Universității românești, în toamna anului 1919. Cu acest prilej, pr. prof. univ. dr. Ștefan Buchiu, vicar eparhial onorific al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a transmis mesajul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, intitulat: „O prestigioasă Universitate românească și europeană la ceas aniversar”.
La acest eveniment festiv au fost prezenţi, alături de conducerea şi Senatul Universităţii, numeroşi oaspeți din țară și străinătate: rectori și prorectori ai universităților clujene (membre ale Uniunii Universităților Clujene), rectori ai universităților membre ale Consorțiului Universitaria, rectori de la universități din țară, rectori, prorectori, decani sau profesori de la universități din Ungaria, Polonia, Ucraina, Portugalia, Austria, Germania, Franța, Armenia și Japonia.
În discursul inaugural al galei, acad. prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop, preşedintele Academiei Române şi rector al UBB, a făcut o scurtă incursiune istorică în contextul european al apariţiei centrelor de excelenţă în studiu şi cunoaştere reprezentate de universităţi, referindu-se şi la începuturile învăţământului superior românesc în oraşul de pe Someş. Au luat apoi cuvântul: pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă, preşedinte al Senatului Universităţii; Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului; Arhiepiscopul Miguel Maury Buendía, Nunţiul Apostolic de la Bucureşti; Preasfinţitul Părinte Florin Crihălmeanu, Episcopul Eparhiei greco-catolice de Cluj-Gherla.