De sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în biserică, joi, 21 noiembrie, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a slujit la hramul Mănăstirii Peștera din
Cinstire adusă ocrotitorilor școlilor teologice din Banat până la Curbura Carpaților
Sfinții Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, ocrotitorii învățământului teologic ortodox de aproape 100 de ani, au fost cinstiți în mod special la facultățile de teologie și seminariile ortodoxe din țară. Cu această ocazie a fost actualizată importanța teologiei și lucrării lor pentru Biserică.
Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova și-a prăznuit marți ocrotitorii spirituali. Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, a săvârșit Sfânta Liturghie în Catedrala Mitropolitană din Craiova, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului; Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, și Preasfințitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților, în prezența cadrelor didactice și a studenților. În cadrul slujbei, lect. dr. Victor Șapcă a fost hirotonit în treapta de diacon. Răspunsurile de la strană au fost date de corul facultății de teologie craiovene, ne-a transmis pr. Doru Marcu.
„Sfinții Trei Ierarhi au împlinit poruncile Mântuitorului Iisus Hristos și de aceea ei învață cu multă dărnicie și competență, fiind cu adevărat mărturisitori ai dreptei credințe și participanți la viața Bisericii. Ei vorbesc și astăzi prin operele și faptele lor. Sunt lumina lumii pentru că au învățăt și au trăit dogmele și învățăturile ortodoxe. De aceea, facultățile noastre de teologie au ca părinți protectori pe Sfinții Trei Ierarhi, ca ei întotdeauna să-i îndrume atât pe studenți, cât și pe profesori la o viață frumoasă, virtuoasă și îmbunătățită”, a spus Mitropolitul Olteniei.
După Sfânta Liturghie, în Casa Băniei a avut loc Sinodul mitropolitan al Mitropoliei Olteniei, la care au participat toți membrii ierarhi.
După Sinodul mitropolitan, în prezența invitaților din partea conducerii Universității din Craiova, studenții de la secția de Artă sacră a Facultății de Teologie din Craiova au prezentat o expoziție artistică. Pr. lect. dr. Ion-Sorin Bora a prezentat darea de seamă pentru anul universitar 2022-2023. Cuvântul dedicat Sfinților Trei Ierarhi a fost prezentat de către pr. conf. dr. Iulian-Mihai Constantinescu. Programul s-a încheiat cu un recital susținut de corul facultății, dirijat de pr. prodecan lect. dr. Adrian Mazilița.
Târgoviște
Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal, a participat marți la Sfânta Liturghie săvârșită în Catedrala Arhiepiscopală din fosta cetate de scaun munteană, de către un sobor din care au făcut parte și clerici cadre didactice la Facultatea de Teologie și Științele Educației a Universității „Valahia” din Târgoviște.
Ierarhul a subliniat în cuvântul său importanța teologică, misionară și culturală a Sfinților Trei Ierarhi și aportul lor deosebit la optima exprimare a credinței prin intermediul culturii și al limbajului vremii lor, precum și rolul lor special în configurarea identității teologice și eclesiale creștine, ne-a transmis Biroul de presă al eparhiei.
Pitești
Biserica de lemn „Sfânta Cuvioasă Parascheva”, monument istoric aflat în curtea Facultății de Teologie, Litere, Istorie și Arte din municipiul Pitești, județul Argeș, a fost loc special de rugăciune de ziua ocrotitorilor învățământului teologic ortodox. Studenții și profesorii, împreună cu alți credincioși, au primit binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, care a oficiat Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.
La final, părintele Ionescu Claudiu, preot slujitor în biserica-paraclis universitar, a primit distincția eparhială „Crucea Basarabă”, pentru activitatea pastorală și administrativă. De asemenea, prof. univ. dr. Augustus Constantin Bărbulescu, decanul Facultății de Teologie, Litere, Istorie și Arte, a primit din partea ierarhului medalia creștin-ortodoxă „Sfântul Neagoe Vodă Basarab”.
Buzău
Seminarul Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul” din Buzău și-a cinstit de asemenea ocrotitorii. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, împreună cu pr. prof. Cristian Marius Dima, directorul instituției de învățământ, și alți preoți profesori, în Paraclisul Arhiepiscopal „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Buzău. La eveniment au participat Constantin Toma, primarul municipiului Buzău, prof. dr. Daniela Palcău, inspector școlar general al ISJ Buzău, alți reprezentanți ai inspectoratelor școlare din Buzău și Vrancea, prof. Ștefan Torcărescu, directorul Casei Corpului Didactic Buzău, cadre didactice ale școlii teologice, precum și membri ai familiilor seminariștilor.
Sărbătoarea s-a încheiat cu tradiționala serbare de hram, în cadrul căreia Corul „Credo in Deo” al școlii teologice buzoiene, dirijat de pr. Gianin-Cristian Oprea, a susținut un program de lucrări muzicale religioase, fiind recitate și poezii, ne-a transmis pr. Dragoș Olteanu, consilier eparhial.
Caransebeș
Ocrotitorii școlilor teologice au fost cinstiți și la Catedrala Episcopală din Caransebeș de către elevii de la Seminarul Teologic „Episcop Ioan Popasu” din oraș. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, înconjurat de un sobor format din clerici cadre didactice de la seminar. Răspunsurile liturgice au fost date de corul seminarului, dirijat de părintele Petru Paica. Cuvântul de învățătură din cadrul Sfintei Liturghii a fost rostit de părintele profesor Vidu Vasiloni, ne-a transmis Darius Herea.
„Ei au fost oameni ai lui Dumnezeu, prieteni ai Mirelui Hristos și iată ne raportăm până astăzi la faptele lor minunate și la viața lor curată în Iisus Hristos. Să-i urmăm și noi pe Sfinții Trei Ierarhi, să le recitim viața și operele și să împletim în chip armonios, așa cum ei au făcut toată viața, Liturghia cu filantropia”, i-a îndemnat Preasfințitul Părinte Episcop Lucian pe elevii seminariști.