În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Cinstirea a doi Apostoli de-ai Domnului în Capitală
Biserica „Sfântul Dumitru”-Poștă, paraclis universitar, din Centrul Vechi al Capitalei, a primit miercuri, 19 iunie, un fragment din moaștele Sfântului Apostol Iuda, rudenia Domnului, unul dintre ocrotitorii sfântului lăcaș, și din cele ale Sfântului Simon Zilotul. Odoarele au fost primite în dar de la Mănăstirea Zavorda din Grecia și au fost așezate într-o raclă confecționată la Atelierele Patriarhiei Române.
Evenimentele dedicate sfântului ocrotitor, Apostolul Iuda, rudenia Domnului, cunoscut și ca ocrotitor al celor deznădăjduiți, au debutat marți, 18 iunie, cu slujba Vecerniei cu Litia, urmată de o procesiune în jurul bisericii cu moaștele sfinților ocrotitori.
Miercuri, părintele Florin Busuioc, protopop al Protoieriei Sector 3 Capitală, a sfințit noua raclă în care sunt adăpostite moaștele celor doi sfinți, fiind așezată apoi spre închinarea credincioșilor.
„O tradiție spune că Sfântul Iuda Tadeu este cel care îi mângâie pe cei care nu mai au nici o nădejde. Paradoxal, într-o lume tot mai prosperă, lipsește bucuria și abundă tristețea. Oamenii nu se mai bucură pentru că gustă prea mult fără Dumnezeu din lumea aceasta. În acest context, Sfântul Iuda ne îndeamnă să gustăm din ceea ce este nepieritor, din harul Duhului Sfânt. Tot în această raclă se află un fragment din moaștele Sfântului Simon Zilotul, cel la a cărui nuntă a venit Domnul în Cana Galileei. S-au făcut demersuri, din punct de vedere administrativ, pentru că Mănăstirea Zavorda din Grecia ține direct de Patriarhia Ecumenică, și iată, astăzi, sfinții au venit să ne binecuvânteze. Vă felicităm pentru dragostea, rugăciunea și modul în care ați pregătit acest moment”, a spus părintele protopop Florin Busuioc la finalul slujbei de binecuvântare.
În continuare, un sobor de slujitori a săvârșit Sfânta Liturghie, la finalul căreia a fost oficiată și slujba Parastasului pentru ctitori.
„Aceste sfinte moaște au fost primite într-un relicvariu ca dar de mare preț după mulți ani de străduință în care am încercat să primim din lumea creștină o părticică din moaștele Sfântului Apostol Iuda Tadeu. Într-un mod proniator, sfântul a venit la noi când ne așteptam mai puțin. El este prețuit în comunitatea noastră pentru că aici se află o icoană iubită de credincioși. Foarte mulți enoriași și foarte mulți oameni din București vin să se închine acestei icoane, cunoscându-l pe Sfântul Iuda ca apărător al cauzelor imposibile, cum se spune în Biserica Romano-Catolică. Am pomenit de Biserica Romano-Catolică pentru că, acolo, Sfântul Iuda este prețuit în mod deosebit. Pe noi ne-a ajutat foarte mult Sfântul Apostol Iuda în situații fără speranță, dar să nu ajungem în astfel de situații. Este o zi de mare bucurie astăzi și suntem fericiți că în cadrul slujbei a fost sfințită racla în care au fost așezate fragmente din moaștele Sfinților Apostoli Iuda Tadeu și Simon Zilotul”, ne-a declarat părintele paroh Mihai Gojgar.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de membri ai Grupului psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale, dirijat de arhid. protopsalt Mihail Bucă.
Biserica „Sfântul Dumitru”-Poștă este situată pe Strada Franceză nr. 1, sector 3, București.