La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Cinstirea ocrotitorului Mănăstirii Timișeni‑Șag
La sărbătoarea Tăierii capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, Mănăstirea Timișeni-Șag, județul Timiș, și-a cinstit, prin rugăciune, ocrotitorul spiritual. La acest moment duhovnicesc au luat parte sute de credincioși din întreg Banatul, care au fost primiți cum se cuvine de către obștea mănăstirii condusă de stavrofora Casiana Șimon, stareța vetrei monahale.
Programul liturgic a debutat încă din ajunul sărbătorii, cu oficierea Vecerniei Mari cu Litia, de către arhim. Simeon Stana, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Timișoarei, pr. Ionel Popescu, vicar eparhial, pr. Timotei Anișorac, consilier eparhial, pr. protopop Zaharia Pereș, pr. lect. dr. Marius Florescu, precum și de alți clerici. În continuare s-au slujit Sfânta Taină a Maslului, Utrenia, Ceasurile și Sfânta Liturghie. În ziua praznicului, dis-de-dimineață, s-au oficiat slujba Aghesmei mici și Taina Sfântului Maslu.
Serviciul religios din ziua hramului a fost încununat cu săvârșirea Sfintei Liturghii de către Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
La finalul slujbei, Înaltpreasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură despre viața Sfântului Ioan Botezătorul, „cel mai mare om născut din femeie”. De asemenea, ierarhul a subliniat că Irod Antipa își scrisese numele în istoria poporului Israel, însă, cu vărsarea sângelui Sfântului Ioan Botezătorul, și-a șters numele din cartea vieții.
Obștea Mănăstirii Timișeni-Șag numără 45 de viețuitoare care mențin și duc mai departe flacăra credinței ortodoxe în partea de vest a țării, se arată pe site-ul eparhiei, mitropolia-banatului.ro.