La opt ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, cel care a păstorit Eparhia Maramureșului și Sătmarului mai bine de un sfert de secol (1990‑2016), miercuri, 30 octombrie,
Cinstirea Sfinților Ioachim și Ana la biserica bucureșteană închinată lor
Credincioșii Parohiei Oborul Vechi din Protoieria Sector 2 Capitală au participat luni, 9 septembrie, la sărbătoarea închinată Sfinților și Drepților dumnezeiești Părinți Ioachim și Ana, ocrotitorii bisericii parohiale. În mijlocul lor s-a aflat Preasfințitul Părinte Macarie, Episcop-vicar al Mitropoliei de Ruse, din Patriarhia Bulgariei, care a săvârșit Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de slujitori.
Biserica Parohiei Oborul Vechi este singurul lăcaș de rugăciune din București cu hramul „Sfinții și Drepții dumnezeiești Părinți Ioachim și Ana”. Pe parcursul ultimilor ani, la sărbătoarea hramului, membrii comunității parohiale și alți credincioși din Capitală au avut ocazia de a se închina la mai multe icoane ale Maicii Domnului aduse de la diferite mănăstiri din țară. Anul acesta, la sărbătoarea Parohiei Oborul Vechi a fost adusă de la Catedrala Arhiepiscopală din Roman racla care adăpostește un fragment din moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași, dar și părticele din cinstitele moaște ale altor 22 de sfinți, printre care se numără și Sfânta și Dreapta Ana, ocrotitoarea bisericii.
Programul liturgic al sărbătorii a debutat în ajun cu oficierea slujbei Vecerniei cu Litie și a Tainei Sfântului Maslu, urmate de o procesiune în care au fost purtate, pe străzile din jurul lăcașului de cult, racla adusă de la Catedrala Arhiepiscopală din Roman și alte icoane aflate în patrimoniul sacru al Parohiei Oborul Vechi.
Luni dimineața, Sfânta Liturghie a fost precedată de Acatistul Sfinților și Drepților Ioachim și Ana și de slujba Utreniei. Alături de Preasfințitul Părinte Macarie, Episcop-vicar al Mitropoliei de Ruse, s-a rugat la Dumnezeiasca Liturghie un sobor de slujitori din care au făcut parte părintele paroh Ciprian Tudor, părintele Ioan Bârgăoanu, inspector eparhial în Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, precum și alți clerici.
În cuvântul de învățătură rostit la momentul rânduit, ierarhul a arătat că nașterea Maicii Domnului a fost profețită în repetate rânduri în perioada Vechiului Legământ, Fecioara Maria fiind închipuită într-un pasaj biblic de casa pe care Înțelepciunea lui Dumnezeu, Fiul veșnic al Tatălui, Şi-a zidit-o „rezemată pe șapte stâlpi” (Pildele lui Solomon 9, 1): „Nașterea Maicii Domnului este un început nou și binecuvântat al mântuirii lumii pentru că, în urma acestui eveniment, Maica Domnului a convins toată făptura că promisiunea Domnului că Se va sălășlui printre noi și ne va sfinți și îl va mântui pe omul cel căzut este adevărată. (...) Casa zidită pentru a primi Înțelepciunea este Maria Fecioara, dar Dumnezeu nu a pregătit-o doar pe Maica Sa, ci i-a pregătit și pe părinții ei, fiind astfel deplină sfințenia reprezentată de cei șapte stâlpi ai casei. Părinții Mariei, Ioachim și Ana, au fost oameni drepți, întrecând dreptatea părinților din Vechiul Testament precum Noe, Moise sau Isus Navi. De asemenea, părinții Sfintei Ana au născut trei fete care au slujit, la rândul lor, proniei divine. Vedem astfel că este foarte important comportamentul părinților care așteaptă nașterea unui copil. Viața lor de zi cu zi trebuie să fie o pregătire pentru viitorul copiilor”.
Racla în care se află sfintele moaște va rămâne spre închinarea credincioșilor la biserica Parohiei Oborul Vechi până marți seara, în jurul orei 20:00.