De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Cinstirea tainicului rugător din Valea Chiliilor
Credincioși argeșeni și pelerini din alte zone și-au îndreptat pașii marți, 26 iulie, către Mănăstirea Negru Vodă din orașul Câmpulung Muscel, pentru a se închina la moaștele Sfântului Cuvios Ioanichie cel Nou, cunoscut ca ocrotitor al familiilor creștine, mijlocitor pentru cei care doresc să aducă pe lume prunci și mare tămăduitor pentru cei aflați în suferințe.
Cu această ocazie, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, s-a aflat în mijlocul obștii monahale pentru a aduce cinstire unuia dintre cei mai iubiți sfinți argeșeni. Înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie în baldachinul construit în curtea așezământului monahal, se arată pe site-ul eparhiei, arhiepiscopiaargesuluisimuscelului.ro.
În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a prezentat pe scurt viața și nevoințele sfântului cuvios, amintind de marea bucurie a muscelenilor de a-l avea atât de aproape pe tainicul rugător din Valea Chiliilor, mai ales acum când omenirea este chinuită de această secetă cumplită. Chiriarhul locului a oferit medalia „Sfântul Ioanichie cel Nou de la Muscel” lui Walter Stegner, pentru frumoasa implicare în activitățile Bisericii.
Sfântul Cuvios Ioanichie cel Nou de la Muscel a trecut la cele veșnice în anul 1638, după 30 de ani petrecuți într-o peșteră aflată pe valea râului Dâmbovița. A fost descoperit în anul 1944 de egumenul Mănăstirii Cetățuia Negru Vodă. Hotărârea pentru canonizare a fost luată de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 2008, iar proclamarea locală a canonizării s-a făcut în data de 26 septembrie 2009. Din data de 20 ianuarie 2013 moaștele sfântului au fost mutate de la Mănăstirea Cetățuia Negru Vodă la Mănăstirea Negru Vodă din municipiul Câmpulung Muscel, județul Argeș.