La Praznicul Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos, miercuri, 25 decembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și
Circuit cultural în vestul țării pentru tinerii vrânceni
În perioada 27-30 iulie 2023, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian, Sectorul învățământ și activități cu tineretul al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei a organizat o amplă excursie culturală al cărei traseu a cuprins obiective ale spiritualității monahale românești, monumente ale naturii, precum și elemente de turism urban, în partea de vest a țării.
Cei care s-au bucurat de itinerarul oferit timp de patru zile au fost 21 de liceeni din județul Vrancea, selectați de Inspectoratul Școlar Județean, cu rezultate bune la învățătură, la olimpiadele și concursurile școlare, care s-au implicat și în activitățile Societății Naționale a Femeilor Ortodoxe Române din eparhie.
Prima zi, joi, a debutat cu vizitarea ansamblului Mănăstirii Curtea de Argeș, unde tinerii pelerini s-au închinat și înaintea raclei cu moaștele Sfintei Mucenițe Filofteia. În continuare, s-a făcut un popas la Mănăstirea Bistrița din județul Vâlcea, în a cărei biserică sunt păstrate moaștele Sfântului Grigorie Decapolitul, după care a fost servită o gustare pregătită de Ceainăria Culturală din Buzău. În județul Gorj nu au fost ocolite monumentele realizate de sculptorul Constantin Brâncuși, urmând un moment de rugăciune la Mănăstirea Lainici, casa Sfântului Cuvios Irodion. Prima seară a fost petrecută la o pensiune din Hațeg.
Periplul a continuat, a doua zi, cu vizitarea Mănăstirii Prislop, ca apoi să se coboare spre valea Mureșului și să se treacă în zona Apusenilor. În aceste locuri a fost descoperită o veche vatră de spiritualitate ortodoxă, Mănăstirea Izbuc din județul Bihor, unde tinerii au fost primiți cu brațele deschise de către părinții rugători de aici. Atracția principală a excursiei a fost însă municipiul Oradea, pe care liceeni l-au vizitat cu mult interes. Clădirile ridicate în stiluri impresionante la începutul veacului trecut, istoria orașului vechi de 900 de ani și alte curiozități au fost prezentate în cadrul unui tur ghidat al orașului multicultural, o adevărată capitală a Crișanei. Spre seară, grupul a poposit în inima Apusenilor, în satul Ghețari din vestita Țară a Moților, la o cabană aflată în imediata apropiere a Peșterii Scărișoara, obiectiv vizitat în dimineața zilei următoare.
Sâmbătă, după vizita acesteia a urmat Peștera Urșilor din localitatea Chișcău, județul Bihor, descoperită în anul 1975. Secțiunile vizitate aici au fost Galeria Oaselor, Galeria „Emil Racoviță” și Galeria Lumânărilor, denumirea peșterii provenind de la numeroasele fosile aparținând urșilor de cavernă. Ziua a fost încheiată cu vizitarea Castelului Corvinilor din Hunedoara, cazarea fiind asigurată în municipiul Deva.
Duminică, în ultima zi a deplasării, grupul a luat parte la Sfânta Liturghie la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus, din județul Brașov. Traseul a continuat cu Mănăstirea Șinca Veche din apropiere, ca apoi, la Râșnov, grupul să urce până la cetatea medievală de deasupra orașului. La întoarcerea spre casă, Carpații au fost traversați prin trecătoarea de la Pârâul Rece și prin Valea Prahovei, cu o oprire de rugăciune, la ceas de Vecernie, la Mănăstirea „Sfânta Cruce” de sub Caraiman. Tinerii pelerini, descoperitori ai frumuseților naturale, istorice și moderne ale țării noastre, au ajuns, spre seară, la Focșani, nu înainte de a-și manifesta recunoștința față de chiriarh pentru purtarea de grijă mijlocită prin părintele consilier eparhial Dan Necula, ne-a transmis Ionuț-Romeo Sandu, inspector eparhial.