În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Colaborare între Arhiepiscopia Bucureștilor și Serviciul Național de Probațiune
Arhiepiscopia Bucureștilor a încheiat vineri, 18 decembrie 2020, un protocol de colaborare cu Serviciul Național de Probațiune, respectiv cu Serviciul de Probațiune București și cu Serviciul de Probațiune Ilfov. Prin acest protocol, vor fi acoperite arii de intervenție care au ca obiectiv principal reintegrarea socială a persoanelor sancționate penal fără privare de libertate, precum și a celor eliberați condiționat cu rest de pedeapsă neexecutat de minimum 2 ani, cu scopul de a crește gradul de siguranță comunitară în Capitală și în județul Ilfov.
La întâlnirea de vineri în cadrul căreia a fost încheiat protocolul de colaborare au fost prezenți părintele Aurel Mihai, vicar eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor; părintele Ginel-Aurelian Ivan, consilier eparhial la Sectorul cimitire, monumente și servicii funerare; Adriana Popescu, director general al Direcției Naționale de Probațiune; Gabriel Oancea, șef Serviciu de Probațiune București; Iuliana Bonea, șef Serviciu de Probațiune Ilfov.
Prin acest protocol de colaborare vor fi sprijinite persoanele care au comis infracțiuni, aflate în evidența Serviciului de Probațiune București sau a Serviciului de Probațiune Ilfov, în procesul de reintegrare socială, precum și atragerea altor instituții și organizații naționale și internaționale în procesul de reintegrare socială a persoanelor care au comis infracțiuni.
„Fiind apreciată ca rodnică această colaborare, cu impact pozitiv în domeniul muncii în folosul comunității, s-a propus și lărgirea cooperării între cele două instituții, prin realizarea unui program-pilot, care să includă toate cele șase protoierii din București, prin selectarea, într-o primă etapă, a cinci-șase parohii din fiecare protoierie în care să fie prestate activitățile de muncă în folosul comunității. Serviciul de Probațiune și-a manifestat disponibilitatea de a contribui la formarea persoanelor din fiecare parohie în vederea familiarizării acestora cu procedurile specifice muncii în folosul comunității”, a spus părintele Ginel-Aurelian Ivan, consilier eparhial.
Totodată, parteneriatul are scopul de a crește gradul de siguranță comunitară în București și județul Ilfov, creșterea calității procesului de reintegrare socială al persoanelor sancționate penal fără privare de libertate în București și Ilfov, al persoanelor aflate în supravegherea Serviciului de Probațiune București sau a Serviciului de Probațiune Ilfov, eliberate condiționat cu rest de pedeapsă neexecutat de minimum 2 ani, precum și diminuarea recidivei acestora. „Grupul-țintă îl reprezintă persoanele față de care s-a dispus o sancțiune penală sau o măsură educativă neprivativă de libertate și persoanele eliberate condiționat, cu un rest de pedeapsă neexecutat de minimum 2 ani, aflate în supravegherea Serviciului de Probațiune București sau a Serviciului de Probațiune Ilfov”, a mai spus părintele Ginel-Aurelian Ivan, consilier eparhial.