Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Colaborare între Mitropolia Basarabiei și Academia de Științe a Moldovei
Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, a avut luni, 6 februarie, o întâlnire cu președintele Academiei de Științe a Moldovei, academicianul Ion Tighineanu, în cadrul căreia au fost puse bazele unei colaborări între instituțiile reprezentate de cele două oficialități, informează Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei.
În cadrul întâlnirii s-a decis organizarea unui simpozion științific la care să participe mai multe instituții din domeniul cercetării și inovării, cu scopul de a deschide calea cercetării istoriei Mitropoliei Basarabiei, inclusiv pentru ultimele trei decenii de la reactivare. Un alt pas important făcut în cadrul întâlnirii a fost inițiativa de înființare a mai multor muzee și arhive care să păstreze, valorifice și promoveze patrimoniul cultural, istoric și religios.
Arhivele ar putea fi utilizate pentru păstrarea și protejarea documentelor și a materialelor istorice, iar muzeele ar putea fi folosite pentru expunerea artefactelor și obiectelor de patrimoniu cultural și bisericesc. Înființarea acestor instituții ar contribui la conservarea și valorificarea patrimoniului local, precum și la dezvoltarea unui sentiment de onoare și apreciere pentru identitatea, cultura și spiritualitatea moștenită.
Acad. Mihai Cimpoi și prof. Aurelian Dănilă au punctat importanța redescoperirii și readucerii în atenția cercetătorilor și a publicului interesat a unor destine și a operei marilor personalități ale neamului românesc, fiindcă spiritualitatea are o deosebită pondere în valorificarea istoriei și culturii țării, în educarea tinerei generații.
Întrucât responsabilitatea pentru desfășurarea simpozionului științific revine, în mod special, membrilor Secției de științe sociale, economice, umanistice și arte a AȘM, au fost abordate și unele chestiuni organizatorice cu privire la data desfășurării acestei manifestării, agendei tematice care va fi pusă în dezbatere de specialiștii din domeniile istoriei, artei, muzicii, cărții bisericești, teologiei ortodoxe, patrimoniului cultural etc.
Participanții la întrevedere au subliniat faptul că atât Biserica Ortodoxă din Basarabia, cât și comunitatea științifică din Republica Moldova își reconfirmă sprijinul și dorința de dezvoltare a unei bune cooperări între cele două instituții, spre folosul unei societăți prospere din punct de vedere duhovnicesc și intelectual.