Ziua de vineri, 28 martie, la Centrul de zi de asistență și recuperare pentru persoane vârstnice „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Tutova a fost una plină de emoție și spiritualitate, comemorând cei 100 de
Comemorarea Episcopului Nicolae Popeea şi a preotului Radu Popeea la Săcele
La Școala Gimnazială „Frații Popeea” din Săcele, Braşov, a avut loc luni, 17 februarie, o manifestare culturală şi spirituală dedicată ocrotitorilor unităţii de învăţământ: Episcopul Nicolae Popeea al Caransebeşului, de la a cărui naştere s-au împlinit 199 de ani, şi fratele său, preotul Radu Popeea. Un sobor de preoţi condus de protopopul de Prejmer-Săcele, pr. Gelu Valentin Porumb, a binecuvântat bustul preotului Radu Popeea din incinta şcolii, monument din marmură albă sculptat de artistul Petrică Buhnici din Codlea. Bustul a fost realizat în anul 2024 de Despărţământul ASTRA „Fraţii Popeea” din Săcele, cu sprijinul financiar al Primăriei şi al Consiliului Local al Municipiului Săcele şi a fost amplasat la intrarea în şcoală, alături de bustul Episcopului Nicolae Popeea, aşezat aici în urmă cu doi ani, informează Mitropolia Ardealului.
La manifestare au fost prezenţi directorul instituţiei de învăţământ, prof. Camelia Braşoveanu, primarul municipiului Săcele, Virgil Popa, membri ai Consiliului Local Săcele, directori de la școlile săcelene, membrii Despărțământului ASTRA „Frații Popeea”, elevii școlii şi Corul „Allegretto”, coordonat de Anca Ionescu. Corul a intonat Imnul de stat al României, apoi a interpetat imnul Şcolii „Frații Popeea”, iar mai apoi a avut loc dezvelirea bustului.
Soborul slujitor a binecuvântat bustul preotului Radu Poppea şi a săvârşit o slujbă de pomenire a fraţilor din familia preotului Neagoe şi Voica Popeea de la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Săcele.
Au urmat prelegerile oficialităţilor şi ale celor implicaţi în organizarea evenimentului, care au evocat patriotismul, credinţa şi contribuţia preotului Radu Popeea la lupta pentru obţinerea drepturilor românilor din Transilvania.
Nicolae Poppea (1826-1908) a fost secretar consistorial, profesor de teologie la Sibiu şi ucenic al Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei, devenind în 1889 primul Episcop al Caransebeşului. Fratele său, Radu Popeea (1827-1897), a rămas în istorie ca un patriot adevărat şi un bun slujitor al Sfântului Altar în Săcele, implicat în dezvoltarea învăţământului şi culturii din această parte a Transilvaniei.