În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Comemorarea Episcopului Roman Stanciu la Mănăstirea Cernica
Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, s-a aflat duminică, 11 februarie, în mijlocul monahilor și pelerinilor Mănăstirii Cernica din județul Ilfov. Preasfinţia Sa a săvârșit Sfânta Liturghie și o slujbă de pomenire cu ocazia împlinirii a trei decenii de la trecerea la Domnul a ierarhului Roman Stanciu, care a îndeplinit slujirea de Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor cu titulatura „Ialomițeanul”, apoi „Ilfoveanul”.
Sfânta Liturghie arhierească săvârșită duminică în Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” a Mănăstirii Cernica a fost prilej de bucurie și înălțare sufletească pentru credincioșii și pelerinii veniți din localitățile învecinate, dar și un popas de aducere aminte de unul dintre vrednicii stareți ai așezământului monahal cernican și Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor în perioada 1973-1994, ierarhul Roman Stanciu.
După citirea fragmentului evanghelic duminical, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a rostit un cuvânt de învățătură în care a explicat textul scripturistic al Pildei talanţilor, evidențiind folosul pe care semenii îl pot avea de la oamenii care înmulțesc darurile lor. „Ni se spune că omul harnic care înmulțește darurile primite de la Dumnezeu este asemenea unui izvor. Dacă ați călătorit vreodată prin Țara Sfântă, două-trei ceasuri prin locuri lipsite de vegetație, de apă, veți înțelege cât de mult înseamnă un izvor sau cât de mult înseamnă un pahar cu apă. Așa a fost asemănat omul harnic care a înmulțit talanții primiți de la Dumnezeu cu un izvor. Omul leneș, care n-a făcut nimic în viața lui și nu s-a gândit să înmulțească darurile pe care le-a primit de la Dumnezeu, este asemenea fierului ruginit sau, cum ne spun Părinții Bisericii, asemenea unei ape stătute. Chiar dacă veți călători multă vreme și nu veți avea apă, nu veți gusta niciodată din apa stătută, ci veți căuta apa cea bună a izvorului”, a spus Preasfinția Sa.
La finalul Sfintei Liturghii, în cadrul căreia au fost înălțate rugăciuni de pomenire pentru ierarhul Roman Stanciu, părintele protosinghel Vasile Pîrjol, starețul mănăstirii ilfovene, a evocat figura vrednicului ierarh, amintind și de lucrarea dedicată lui, apărută anul trecut la Editura Cuvântul Vieții și coordonată de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul. „Rămâne în amintirea noastră, a celor care l-am cunoscut, ca un călugăr autentic, un stareț vrednic de numele celor care au fost înaintea lui. Episcopul Roman a urmat această linie a părinților nevoitori, a părinților care s-au implicat pentru stabilitatea acestei mănăstiri, pentru ridicarea ei la un nivel duhovnicesc și material”, a spus părintele stareț.
În continuare, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de soborul de slujitori și de credincioșii prezenți la Sfânta Liturghie, a săvârșit slujba Parastasului pentru ierarhul pomenit la mormântul său din cimitirul mănăstirii.