În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Comemorarea inginerului Constantin Orghidan în Episcopia Caransebeșului
Joi, 5 septembrie, în anul împlinirii a 150 de ani de la naștere și 80 de ani de la moartea numismatului și industriașului Constantin Orghidan, Episcopia Caransebeșului vă invită la un eveniment cultural-comemorativ dedicat acestuia. Personalitatea puțin cunoscută a numismatului și industriașului Constantin Orghidan, trecută sub colbul uitării în timpul regimului comunist, a fost recent redescoperită, când la inițiativa Academiei Române, în luna septembrie a anului precedent, osemintele sale au fost deshumate din cimitirul romano-catolic Oțelu Roșu și reînhumate la cimitirul Bellu, din București, potrivit dorinței sale testamentare.
Evenimentul va debuta la ora 11:00 în cimitirul romano-catolic din Oțelu Roșu, județul Caraș-Severin, unde se va oficia slujba de pomenire și de binecuvântare a cenotafului inginerului Orghidan.
După-amiază, începând cu ora 18:00, în Sala de festivități „Mitropolit Nicolae Corneanu” a Episcopiei Caransebeșului, se va desfășura o conferință, însoțită de imagini privind personalitatea, activitatea profesională și de mecenat a inginerului Constantin C. Orghidan. Conferința va cuprinde două părți, cea dintâi fiind prezentată de prof. univ. dr. Nicolae Noica, directorul Bibliotecii Academiei Române, având ca temă „Inginerul Constantin Orghidan, un mare industriaș al României. Aspecte din viața și activitatea sa profesională și economică”.
Cea de-a doua parte se intitulează „Inginerul Constantin Orghidan, un mare colecționar numismat și mecena al României”, fiind prezentată de prof. dr. Emanuel Viorel Petac din cadrul Cabinetului Numismatic al Bibliotecii Academiei Române. Evenimentul cultural-comemorativ se va încheia prin difuzarea filmului documentar „Inginerul Constantin Orghidan, un mare industriaș și mecenat al Românei”, realizat de Diana Ilica, cu colaborarea Academiei Române și a Bibliotecii Academiei Române și prezentat la TVR 1, sâmbătă, 20 iulie 2024, la „Ora regelui”.