De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Comemorarea protopopului martir Aurel Munteanu, la Huedin
Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a liturghisit la Catedrala Moților din Huedin, cu prilejul omagierii protopopului erou și martir Aurel Munteanu, de la a cărui trecere la cele veșnice s-au împlinit 84 de ani.
Preotul Aurel Munteanu a fost ucis la 10 septembrie 1940, de trupele horthyste care au ocupat Ardealul.
„Ne aducem aminte că, în urmă cu 84 de ani, în 10 septembrie 1940, părintele protopop Aurel Munteanu a primit moarte de martir, într-un mod foarte agresiv, pentru credința sa și pentru dragostea față de neamul din care își trăgea obârșia. Acest itinerar, într-un fel, se suprapune chiar la timpul prezent, în sensul în care, în ultima duminică în care a slujit în această biserică, 8 septembrie 1940, i-a întărit în credință pe credincioșii participanți la Liturghie și i-a statornicit și într-ale dragostei față de țară și neam, pentru că cele două elemente merg mână-n mână și nu le putem separa. Credința vine deodată cu neamul nostru și neamul nostru cu credința. Deci, i-a statornicit, i-a întărit în credință și dragoste față de neam și le-a arătat că semnul cel mai specific al creștinului este crucea”, a spus ierarhul, în cadrul cuvântului de învăţătură rostit marţi, 10 septembrie, cu prilejul comemorării protopopului martir.
Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul vocal „Sotirios”, dirijat de dr. Silviu Bălan, compus din studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca. La chinonic, elevii de la Liceul Teoretic „Octavian Goga” au interpretat pricesne.
În continuare a fost săvârşită slujba Parastasului pentru protopopul Aurel Munteanu, preoteasa Lucreția, plutonierul Gheorghe Nicula, precum și pentru eroul național Avram Iancu, de la a cărui trecere la Domnul s-au împlinit 152 de ani.
Preotul paroh Dan Ionuț Lupuțan, protopopul de Huedin, a mulțumit ierarhului pentru prezență și binecuvântare, iar Mircea-Gheorghe Abrudan, cercetător științific la Institutul de Istorie „George Bariţiu” al Academiei Române - filiala Cluj-Napoca, a vorbit despre importanța evenimentului comemorativ. Ierarhul a depus o jerbă de flori la mormântul protopopului martir, aflat în curtea bisericii parohiale, lăcaș de rugăciune pe care l-a ctitorit.